Miért télen támad az influenza?

Miért télen támad az influenza?

1 | 863 Hívások

Miért télen támad az influenza?

 

Az influenzáról korábban azt gondolhattuk, hogy alig több, mint egy szimpla megfázás. Ötven éves kor felett azonban már sajnos egyre inkább számolnunk kell a szövődmények előfordulásának lehetőségével.

 

Nincs is annál kellemetlenebb, amikor a várva várt karácsonyi látogatásokat, a szilveszteri mulatságot vagy az adventi vásárt kell lemondanunk azért, mert éppen az ágyat nyomjuk valamelyik jellemző őszi-téli betegség, például az influenza miatt. Sajnos, járhatunk az influenzával akár olyan szerencsétlenül is, hogy a magas láz és a végtagfájdalom miatt akár kórházi kezelés, például infúzió adása is szükséges lehet – főleg, ha más betegség miatt is fokozott megfigyelést igényel az állapotunk. Nem szabad tehát elbagatellizálni az influenza veszélyét és súlyosságát, érdemes odafigyelni a megelőzésre, mielőtt beüt a baj!

 

A megelőzésnek pedig télen fokozott a hordereje, hiszen a megfigyelések és a tapasztalat jellemzően azt mutatja, hogy az influenza leginkább ősszel és télen támad. De miért van ez így?

 

Télen sokan kényszerülnek több időt a négy fal között tölteni, ha másért nem is, egyszerűen azért, mert korábban sötétedik és bizony a hőmérő higanyszála is többször mutat alacsony értékeket. Kevesebbet tudunk kint lenni a szabadban, így kevesebb napfényhez és friss levegőhöz jutunk. Ez a két fontos összetevő pedig, amely olyannyira természetes számunkra, hogy szinte észre sem vesszük, mégis hatalmas mértékben képes befolyásolni az egészségi állapotunkat. Rengeteg fontos vitamintól, ásványi anyagtól és nyomelemtől esünk el ugyanis a napfényhez és a friss levegőhöz való korlátozott hozzáférés miatt. Ilyen például az immunrendszer optimális működéséhez is elengedhetetlen D-vitamin, illetve többek között még a Kalcium és a Magnézium is.

 

Sokan tudják, hogy a napfény az egyik legjobb és legolcsóbb D-vitamin forrás. Nyáron és jó időben, ideális esetben ez mindenki számára elérhető, így érdemes minél többet a szabadban tartózkodni ilyenkor. Télen azonban a kevesebb napsütés és a hideg miatt kevesebb D-vitaminhoz is tudunk természetes úton hozzájutni. Ősszel még fel tudjuk használni a nyáron felhalmozott tartalékainkat, télre viszont jellemzően kiürül a szervezetünk raktárkészlete. Elfogynak a tartalékaink, így amennyire csak lehetséges, finom ételekből, esetleg természetes alapú táplálék-kiegészítőkből szükséges pótolni a vitamint. Már csak azért is, mert a D-vitamin nemcsak az influenza megelőzése miatt fontos, hanem a hormonháztartás egyensúlyának fenntartása miatt is, valamint a D-vitamin-hiány esetén gyakrabban fordulhat elő a télen egyébként is gyakori depresszió is.

 

Jó hír viszont, hogy ha sikerül odafigyelnünk az egészséges táplálkozásra és folyadékfogyasztásra, ügyelnünk a megfelelő vitaminbevitelre – különös tekintettel a D-vitaminéra, lehetőségeink szerint minél többet kint lenni a friss levegőn, na és persze minél több örömet okozó, rosszkedv-űző tevékenységet végezni, akkor ezen a télen nagyobb eséllyel fog bennünket elkerülni az influenza. Mindez persze csak akkor érvényes, ha minden jelenlegi betegségünk megfelelő orvosi kezelés alatt áll, illetve az általános egészségi állapotunkat folyamatosan ellenőrzi a háziorvosunk, mi pedig betartjuk az orvos által javasolt terápiát.

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/ladysusi

Szerkeszt., 06.12.2018