Hogyan ismerjük fel, hogy alvászavarral van dolgunk?

Hogyan ismerjük fel, hogy alvászavarral van dolgunk?

2 | 953 Hívások

Ha valaki napközben is állandóan fáradt, ennek következtében ingerült, mindez annak ellenére történik, hogy átalussza az éjszakát, akkor nagy valószínűséggel lehet alvászavarra gondolni, amivel érdemes szakorvoshoz fordulni. Az alvászavar tünetei könnyen felismerhetőek, amennyiben többet is tapasztal magán, és ezek minimum egy hónapig előfordulnak, akkor célszerű orvoshoz fordulnia. Az alvászavar lehetséges tünetei tapasztalhatóak nappal és éjszaka is.

 

Nappali tünetek

 

§  Fáradtan, kialvatlanul ébred reggel.

§  Gyakran tör önre nappal az aluszékonyság.

§  Ébredéskor fejfájást érez és tarkótájékon izzad.

§  Reggel magas vérnyomást tapasztal.

§  Romlik a memóriája.

§  Bármennyire odafigyel az étkezésére, mégis folyamatos súlygyarapodást észlel.

§  Állandóan ingerlékeny.

§  Csökken a szexuális teljesítménye.

 

Éjszakai tünetek

 

§  Hangosan horkol, melyet hangos horkantások kísérnek.

§  Álmából zihálva felriad.

§  Az éjszaka folyamán gyakori vizelési ingert érez.

§  Álmatlanságban szenved.

§  Gyakran felébred, képtelen átaludni az éjszakát.

§  Családtagjai alvajáráson kapják.

§  Végtagjaiban nyugtalanító érzést tapasztal.

§  Álmában csikorgatja a fogát.

Ezek a tünetek külön-külön is elég kellemetlenek, de ha több jelentkezik belőlük, akkor életminősége is nagymértékben romolhat. Az alvászavarnak több fajtáját lehet diagnosztizálni a kísérő tünetek függvényében.

 

Alvási apnoé szindróma

 

Alvás közben a légzőizmok ellazulnak, a felső légút beszűkül, vagy esetleg összezáródik, ilyen esetekben az alvó személy akár 10 másodpercig nem kap levegőt. Ekkor az agy észleli az oxigénhiányt, riadót fúj, felébreszti az alvót, hogy aktivizálja a légút izmait. Ez sokszor megismétlődhet az éjszaka folyamán, aminek következtében nem tud az alvó a folyamatos mélyalvás állapotába kerülni.

 

Cirkadián ritmuszavar

 

Amennyiben a szervezetünk biológiai órája meghibásodik, akkor cirkadián ritmuszavarról beszélhetünk. A cirkadián ritmuszavart kiválhatják az életkorral összefüggő változások, betegségek, környezeti ingerek, váltott vagy éjszakai műszakban történő munkavégzés, időzónaváltás, éjszakai tévézés, számítógépezés.

 

Inszomnia

 

Az álmatlanság, más néven inszomnia leggyakoribb tünete lehet a depressziónak, neurológiai problémáknak, de okozhatják tüdőt vagy szívet érintő megbetegedések is. Az inszomnia mellett gyakran tapasztalható alvási apnoé és nyugtalan láb szindróma is.

 

Nyugtalan láb szindróma

 

A beteg az éjszaka folyamán többször tapasztalhat a végtagjaiban olyan érzetet, ami arra ösztönzi, hogy mozgassa azt. Ez lehet bizsergés, húzó- vagy áramütésszerű érzés is. Jelentkezésének pontos okait mai napig nem tudták meghatározni, vashiányra, elégtelen vérkeringésre, gerinc vagy láb idegi problémáira gyanakodnak.

 

Narkolepszia

 

Ennek a betegségnek - amikor a beteg bármikor elaludhat, akár állva is - a pontos eredetét nem tudják, de vélhetően az alvás és ébrenlét közötti kapcsolatot irányító terület meghibásodása, rendellenessége okozhatja.

 

Paraszomnia

 

Ennek a betegségcsoportnak a tünetei közé tartozik a a fogcsikorgatás, az éjszakai felrettenés, a lidérces álom, az alvási bénultság, a REM magatartászavar, az éjszakai ágyba vizelés és az alvajárás. Ezek a tünetek elsősorban gyerekeknél tapasztalhatóak, de stresszes életet élő felnőtteknél is előfordulhat.

Az alvászavarának tünetei enyhíthetőek gyógyszeres kezeléssel, az éjszakai légzésproblémák javítására pedig leggyakrabban légsínterápiás készülék használatát írja elő a szakorvos.

 

Szerkeszt., 01.02.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.