A szépségipar diktatúrája

A szépségipar diktatúrája

2 | 1684 Hívások

Óriási társadalmi nyomás alatt élnek az ötven feletti nők és férfiak: legyél szép, maradj fiatal és egészséges, legyen lapos a hasad, ruganyos a járásod, karcsú a derekad, dacolj a koroddal! Közben persze lásd el a család és a munka által rád rótt feladatokat, tegyél a közösségért, amelyben élsz, és maradjon még energiád este mosolyogva megkérdezni a párodtól, hogy milyen napja volt.

 

Mindeközben a reklámfilmekben és utcai plakátokon mindenhol vidám, fiatal arcok mosolyognak és kínálnak különböző portékákat vagy szolgáltatásokat, s talán egyedül a műfogsor ragasztó az egyetlen olyan termék, amelyet életkorban megfelelő szereplővel népszerűsítenek. Ráadásul az is elgondolkodtató, hogy egy ötven feletti korosztály számára miért csupán műfogsorrögzítőt kínálnak?

 

Mi ez a fiatalság kultusz? Miért kíván tőlünk többet egy társadalom, mint amennyit képesek vagyunk önként és természetesen átnyújtani magunkból? Ki diktál, mit, és hol van az a határ, amit már nem, vagy alig vagyunk képesek átlépni? A fiatalság mindenáron való megőrzése ugyanis nem csupán szépségipari és kozmetikai, de élettani kérdés is.

 

A szépség megőrzése és az öregedés megelőzése üzletté vált, ráadásul igen jól jövedelmező üzletté, hiszen az évek múlásával előbb vagy utóbb mindenkit utolér ez a probléma. Így alakult ki a szépségipar, amelynek amellett, hogy segít az öregedés megállításában vagy lelassításában, célja a lehető legnagyobb profit elérése.

 

Az ügyet még komplikálja, hogy a fiatalság nem csak életkor kérdése. Bizonyára önök is sokan ismernek érett fiatalokat, és kamaszos idősebbeket. Meg aztán itt van a genetika kérdése is, ne feledkezzünk meg az örökségeinkről sem. Van, akinek feszes a combja nyolcvan éves korában is, és van, akinek már negyven évesen szarkalábak táncolnak a szeme körül. Ahogy a mondás tartja: fajta rajta.

 

Közben sokaknak egyre erősebb az a meggyőződése, hogy az öregedés művészet, amelyet szépen, méltósággal ki kell bontakoztatni, meg kell élni, hogy az életút hátralévő részére megfelelően előkészítsük a testünket, lelkünket.

 

A szépségipar tehát diktál, hiszen a vágyainkból él. Maradj szép, maradj fiatal, kéri a társadalom, én pedig segítelek ebben, ígéri a szépségipar. Kizárólag pénz kérdése, hogy létrejön-e a megállapodás a két fél között. Valójában a plasztikai műtétektől az anti-ageing kezelésekig, az egészséges táplálkozástól a divatig, az esztétikai beavatkozásoktól a stílustanácsadásig igen sok területen képes segíteni a szépségipar. Képes a kicsiből nagyot, a nagyból kicsit csinálni, le tudja szívni a felesleges zsírt, korrigálni tudja a szemöldök ívét, képes kivasalni az arcbőrt, és kiszínezni az ajkakat, és még sok-sok mindent képes tetszetősre változtatni.

 

Egyetlen dologban nem tud segíteni. Nem képes megtanítani bennünket méltósággal megöregedni. Nem képes abban segíteni, hogy megszeressük egymás ráncait, hogy ne idegesítsen a másik köhögése, és nem tud segíteni abban, hogy felidézzük a fiatalkori emlékeinket. Nem tud segíteni abban sem, hogy sírva nevessünk, amikor előkerülnek a régi családi fényképek, és nem tud elkísérni bennünket az utolsó útra.

 

Minden diktatúra ellen fel lehet lázadni. Mindig van lehetőség a szabadságot választani. Ez a mi döntésünk.

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/goodluz

 

 

 

 

 

Szerkeszt., 12.07.2018