Tényleg kevesebb alvásra van szükség ötven felett?

Tényleg kevesebb alvásra van szükség ötven felett?

3 | 1298 Hívások

Az ötödik X elhagyása után egyre gyakrabban szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy korábban ébredünk és nem tudunk visszaaludni. Könnyedén nyugtázzuk ezt az élményt azzal, hogy idős korban csökken az alvásigény, de sajnos ennek a jelenségnek a hátterében nem csak ez az indok szokott állni. Tudományos kutatásoknak nem sikerült igazolni, hogy a kor előrehaladtával kevesebb alvás is elegendő lenne, ugyanakkor több ok is adódik, amelyek miatt az alvási mintázat megváltozik és az ún. éjszakai átalvás veszélybe kerül.

 

Mi az az alvási mintázat?

 

Az emberi alvás két szakaszra tagolódik, amelyek 1,5 órás periódusonként ismétlődnek. Az életünk nagy részében ezek nagyjából egyforma hosszúságúak, idős korban azonban mindkét szakasz lerövidül, így gyakoribbá válnak azok az időszakok, amelyekben az ember könnyebben megébred. Mivel különféle testi problémák (pl. gyakori vizelési inger, ízületi fájdalmak, izomgörcsök) amúgy is könnyen megzavarják a nyugodt pihenést, a könnyen ébredős szakaszokkal összejátszva akár tönkre is tehetik az éjszakát.

 

Az alvás mennyiségét a biológiai óra szabályozza

 

A biológiai óránk a szokásainknak és tanult dolgainknak, valamint a környezeti hatásoknak (pl. a fény mennyiségének változása)  megfelelően jelzi a nap során, hogy mikor szükséges lefeküdnünk vagy felkelnünk. A biológiai órát számos dolog befolyásolja és nem kevés körülmény meg is zavarhatja. Ha összezavarodik ez a rendszer, akkor álmatlanság, alvászavarok léphetnek fel.

Ha nem tudjuk lefekvés előtt letenni a stresszt vagy aggódást, ha túlterheljük magunkat, vagy nem törődünk kellőképpen a kényelem és biztonságérzet megnyugtató hátterével, annak az éjszakai pihenésünk láthatja kárát. Ha keveset tartózkodunk természetes fényen és szabad levegőn, vagy „túltoljuk” a lakásunkban a mesterséges fényt, amivel összezavarjuk a melatonintermelést, az szintén megnehezítheti az elalvást.

 

Egyre több ember panaszkodik alvászavarokra

 

Sajnos az idősebbek között egyre gyakoribb, hogy az elalvással is gond van, de ha sikerül elaludni, az éjszaka közepén (akár többször is) megébrednek, nem tudnak visszaaludni, és mindezek tetejében hajnalban már megint fent vannak. Sajnos ezek nem a korral járó tünetek, hanem klasszikus alvászavarra utaló jelek, amelyekkel érdemes volna foglalkozni. Tény, hogy idős korban gyengülnek a biológiai óra jelzései, vagy súlyosan el is állítódhat ez a rendszerszervező belső iránytű, de odafigyeléssel megelőzhetjük a krónikus alvászavarok, illetve az alváshiány kialakulását. (Sajnos alvászavarokat okozhatnak egyes gyógyszerek és kezelések is, ezért ebben az ügyben érdemes az orvosunkkal is egyeztetni.)

 

Miért fontos a megfelelő minőségű alvás?

 

Az alvás során számos olyan folyamat zajlik le, amely életfontosságú. Az idegrendszer pihenése, a napi élmények feldolgozása, a sejtek anyagcseréje és a méregtelenítés, valamint a sejtszintű regeneráció nem tud lezajlani maradéktalanul, ha az alvás nem megfelelő minőségű vagy mennyiségű. A folytonos megébredés felborítja az alvásmintázatot és megakadályozza a napi szintű teljes körű élményfeldolgozást, ami a lelki egyensúly felborulásához vezethet. Az alváshiány nagyon súlyosan és nagyon gyorsan teszi tönkre az immunrendszert, vagyis aki nem alszik jól az könnyen megbetegszik.

Aki éjjel kihagyja a megfelelő pihenést, az észrevétlenül nappal fogja bepótolni azt. Ennek megfelelően sok idős ember csendes pihenője húsz perc helyett több órásra nyúlik, az esti film alatt is elbóbiskolnak, és így gyakorlatilag az egész nap a rossz éjszaka jegyében telik el.

 

Mit tehetünk a jó alvásért?

 

Több fontos dolog is szóba került már, mint a szabad levegő és napfény fontossága, a csökkenő fény biztosítása a lefekvést megelőző órákban. Mozgassuk meg a tagjainkat minden nap, természetesen a testi állapotunknak megfelelően. A vérkeringés fokozása erősíti az anyagcsere-folyamatokat és a sejtek oxigén-ellátottságát, ez hozzájárul a jó alváshoz.

Ne szunyókáljunk nap közben, inkább feküdjünk le korán. Ne akkor készülődjünk a lefekvéshez, amikor elálmosodtunk, hanem korábban, inkább olvassunk az ágyban, hogy azonnal le tudjuk kapcsolni a villanyt, ha meglep az álmosság.

Alakítsunk ki napirendet és tartsuk magunkat hozzá, főleg ami a lefekvés körüli „szertartásokat” illeti. Ez üzenet a testünknek, hogy készülődjön az elcsendesedésre.

Szerkeszt., 19.11.2015

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.