Az agy természetes táplálékai a koncentráció javítására

Az agy természetes táplálékai a koncentráció javítására

1 | 2434 Hívások

A legtöbb ember természetesnek veszi, hogy ahogy idősödik az agya némileg „lelassul”: a koncentrációs képessége romlik, nehezebben érti meg a dolgokat, nehezebben is alkalmazkodik a változásokhoz. Sőt, bizonyos fokú szenilitást is a kor előrehaladtának szoktak betudni. Az igaz, hogy az idősödéssel tényleg kicsit nehezebb már olyan fittnek lenni mind testileg, mind szellemileg, mint fiatalon. De nem feltétlenül kell ebbe az állapotba beletörődni, ugyanis elég sokféle természetes módszer van arra, hogy megőrizzük agyunk fittségét, és javítsunk a koncentrációs képességünkön.

 

Sokat számít, mit eszünk

 

Sokan állítják, hogy a memóriánk javításáért a legtöbb, amit tehetünk, hogy folyamatosan dolgoztatjuk, nem hagyjuk ellustulni. Ezt tanulással, olvasással lehet leginkább elérni. Valóban jó módszer az agyunk trenírozása, de ennél többet is tehetünk azért, hogy támogassuk, fiatalon tartsuk.

 

Meghatározó pont például az étrendünk: nem sokan tudják, de memóriánk, agyunk állapota nagyban függ attól is, hogy milyen ételeket eszünk, hogyan táplálkozunk. A vitaminok, tápanyagok ugyanis szinte mindenre hatással vannak, a szervezetünk képtelen lenne nélkülük működni – miért éppen az agyunk jelentene ez alól kivételt? Az agynak ugyanúgy szüksége van vitaminokra, mint bármely más szervnek. Éppen ezért, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, sokáig fiatalokat megszégyenítő memóriával rendelkezhetünk.

 

Mit is kell bevinnünk, hogy vágjon az eszünk?

 

A memória megfelelő működéséhez nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű B-vitamint és L-karnitint vigyünk a szervezetünkbe. Előbbi védi az agysejteket, segíti a vörösvértestek képzését, valamint komoly szerepe van az agyzsugorodás megelőzésében, utóbbi pedig a neurotranszmitterek folyamatos aktivitásának fenntartásáért felelős. Az Omega 3 zsírsav gyakorlatilag megolajozza az agyat, a Lecitinnek regeneráló hatása van, a Ginkgo Biloba pedig serkenti az idegsejtek működését.

Szerkeszt., 27.07.2017