A gyógyszerfüggőség jelei

A gyógyszerfüggőség jelei

1 | 604 Hívások

A gyógyszerfüggőség jelei és tünetei

 

A gyógyszerfüggőség kémiai függőséget jelent. Az orvosok szerint általában más szenvedélybetegségről, például alkoholról való leszokáskor szokott kialakulni, ugyanis a beteg az alkohol helyett helyettesítő gyógyszert választ, esetleg a szorongásos tünetekre kezd el nyugtatót szedni. Azok, akik gyógyszerfüggőségben szenvednek, ha elvonják tőlük a gyógyszerüket, akkor elvonási tünetekben fognak szenvedni. 

 

Mi lehet a gyógyszerfüggőség oka?

 

A gyógyszerfüggőségre hajlamosnak lehet lenni, aminek lehetnek genetikai okai, családi viselkedési mintákon alapulhat, sőt még a szocializációs tényezők is befolyásolhatják. De egyénileg is kialakulhat gyógyszerfüggőség, traumák, frusztráció, szorongás; a mindennapi élet nehézségei is okozhatnak olyan érzetet, ami alapján a beteg a gyógyszerekhez fordul, s egy idő után függőség alakul ki nála. Természetesen lehet közvetlen kiváltó oka is a gyógyszerfüggőségnek, például ha valakinek huzamosabb ideig kell egy bizonyos gyógyszert szednie, hosszútávon kialakulhat a gyógyszerfüggőség. 

 

Mik lehetnek a gyógyszerfüggőség tünetei?

 

A gyógyszerfüggő beteg környezetében élők általában észreveszik, hogy az érintett személynek problémái vannak. A betegnél pedig rossz étvágy, zavart viselkedés, aluszékonyság és mozgáskoordinációs problémák jelentkeznek. Általában ezeknél a betegeknél a beszéden is észrevehető a probléma. Jellemzőek még a hirtelen hangulatingadozások, állandó feszültségérzet és a koncentrálóképesség hiánya is megjelenik. A leginkább szembetűnő tünet, hogy ha a gyógyszerfüggőtől megvonják a gyógyszereit, akkor elvonási tünetek fognak nála jelentkezni. 

 

A gyógyszerfüggőség kezelése

 

A gyógyszerfüggőségből való felépüléshez orvosi segítségre van szükség, általában a betegek egyedül nem képesek felülkerekedni a problémán. A gyógyszeradagokat fokozatosan kell csökkenteni, nem szabad egyik napról a másikra megvonni azokat. A kezelés során általában pszichológus vagy pszichiáter segítségére is szükség lehet a tartós eredményekért.Van-e esély a gyógyulásra?A különböző függőségben szenvedők esetén nem szoktak gyógyult állapotról beszélni az orvosok, szermentesként definiálják a gyógyszerfüggőségből kikerülő betegeket. Sajnos sok esetben előfordul függőség, amit csak körültekintő odafigyeléssel lehet megakadályozni. 

 

Megakadályozható-e a gyógyszerfüggőség?

 

Egyrészt a kezelőorvosnak oda kell figyelnie, hogy függőséget okozó gyógyszereket fél évnél hosszabb időtartalomra ne írjanak fel. Másrészt óriási a család, a kollégák, a barátok felelőssége, hiszen az időbeni segítséggel akár meg is lehet akadályozni a kialakuló szenvedélybetegséget. 

 

Gyógyszertolerancia

 

Gyógyszerfüggőség esetén kialakulhat úgynevezett gyógyszertolerancia, amikor a szervezet már nem elégszik meg a megszokott mennyiséggel, hanem idővel mindig többet és többet követel. Ilyen esetekben kialakulhat a gyógyszer-túladagolás, ami a belső szervek károsodásával járhat, esetleg halálos kimenetelű is lehet. Fontos, hogy mindenképpen oda kell figyelnünk magunkra és természetesen a környezetünkben élőkre is. Ha magunkon vagy másokon kezdődő tüneteket tapasztalunk, érdemes orvosi segítséget kérnünk!

 

Fotó: Krzysztof Mandrysz / Pixabay

 

Szerkeszt., 02.07.2020

Simi12
0 | 02.07.2020, 22:36

Én gyógyszerfüggőségnek nevezném azt is amikor valaki minden alaposabb ok nélkül, enyhe tünetekre is gyógyszert kapkod be, ahelyett hogy más természetesebb megoldáshoz folyamodna vagy egy enyhe problémát tolerálna vagy épp az okát keresné meg és azt szüntetné meg.