1 | 3500 Hívások
Mi az a vegetarianizmus?
Az étrend elnevezése a latin vegetabilis szóból származik, amely „növényi eredetűt” jelent. A diéta alapelve az, hogy azok az állati eredetű táplálékok kerülendőek, amelyek a táplálékforrás életébe kerülnek, így bármilyen hús, belsőség és az azokból készült feldolgozott élelmiszerek tiltólistára kerülnek.
A vegetarianizmus a közhiedelemmel szemben nem egy új keletű divat, hiszen számos vallás esetében – ha másként nem, időlegesen, a böjtök idejére – a hívők és az egyház képviselői is elhagyják az étkezésükből a húst. A történészek kiderítették, hogy az ókori Egyiptomban, Görögországban és Indiában a magasan képzett fölsőbb osztályok tagjai, valamint a papság nem fogyasztott húst, így a vegetarianizmus gyökerei kb. 3-4 ezer évvel ezelőttre tehetőek.
A húsmentes étkezés általában nem önmagában való (bár vannak, akik egészségügyi megfontolásból térnek át), hanem egy világnézet része. Ez az erkölcsi rendszer elutasítja az erőszak általi táplálékszerzést, illetve a lélekkel rendelkező állatok elfogyasztását. Az ókor nagy filozófusai meggyőződéssel vallották, hogy a hús fogyasztása gátolja az embert a magas filozófia felé tartó fejlődésében.
Miben tér el a vegán étrend a vegetáriánustól?
A vegán étrend gyakorlói tisztán növényi eredetű ételeket fogyasztanak csupán, így elhagyják az étkezésükből azokat az állati eredetű táplálékokat is, amelyek erőszakmentes termelés útján is előállíthatóak. Így a vegánok nem fogyasztanak tejet és tejtermékeket, tojást, sőt mézet sem. A veganizmus erőszakmentes filozófiája kiterjed az élet többi területére is, így nem hordanak bőrből és szőrméből készült ruhákat, tárgyakat, sőt igyekeznek hozzájárulni az állatokkal szemben alkalmazott bármilyen erőszak visszaszorításához.
A vegetáriánus étrend megítélése
A vegetarianizmus modern korunkban igen sok vita forrását képezi. A diéta hívei és ellenzői, az orvostudomány és a különféle természetgyógyászati ágazatok nem tudnak közös nevezőre jutni abban a tekintetben, hogy az étrend hosszú távon egészséges vagy sem. Tény és való, hogy ahhoz, hogy az étrend előnyeit élvezhessük, nem elég szimplán a húst elhagyni az életünkből, rendkívüli körültekintés és gondosság szükséges az elfogyasztott ételek forrásainak kiválasztásánál, és az étrend összeállításánál.
A vegetarianizmus előnyei
Orvosilag igazolt előnyök:
- alacsonyabb zsírbevitel
- alacsonyabb energiabevitel
- alacsonyabb koleszterin-bevitel
- értékesebb zsírsav-összetétel
- magasabb vitamin-bevitel
- magasabb élelmirost-bevitel
- magasabb ásványianyag-fogyasztás
mint az állati eredetű termékeket is fogyasztó, vegyes étrendet követő embertársaink esetében. A felsoroltak következtében jó eséllyel csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, az epekő és vesekő képződésének veszélye, a cukorbetegség és különféle daganatok (vastagbélrák tüdőrák, emlőrák) kialakulásának esélye. Természetesen ezek az előnyök csak akkor érvényesek, ha az általunk követett vegetáriánus étrend színvonalas és tiszta forrásból származó alapanyagokból, teljes körű és változatos ételekből áll.
A vegetáriánus étrend veszélyei
Ha nem megfelelő körültekintéssel válogatjuk össze a táplálkozásunk alapanyagait, különféle hiánybetegségek alakulhatnak ki. A legtipikusabb a túl alacsony fehérjefogyasztás, amelyet magas fehérjetartalmú növények (pl. hüvelyesek, kendermag) fogyasztásával ellensúlyozhatunk. A fehérjeigény kielégítésére szokták ajánlani a szóját, ezzel viszont vigyázni kell, mert a különféle nemesített szójafajták emésztési rendellenességet, allergiát okozhatnak.
A fehérjehiánnyal szorosan összefügg a vashiányos állapot kialakulása, amely nem csak a túlzottan alacsony mennyiségű vas elfogyasztásán múlik, hanem azon is, hogy a vas felszívódásához magas minőségű fehérjék szükségesek. A húst nélkülöző étrendben ezt nehezebb biztosítani, de nem lehetetlen.
További hiányállapotok alakulhatnak ki B12-vitamin, kalcium és D-vitamin vonatkozásában, ezeket szintén a megfelelő források fogyasztásának növelésével ellensúlyozhatunk.
Nem szabad megfeledkezni az utóbbi évtizedek egyre szignifikánsabb trendjéről, azaz a növénytermesztésben használt kemikáliák mennyiségének és arányának permanens növekedéséről. A növényekben felhalmozódott műtrágya- és permet-maradványok, a génmódosított növényfajok fogyasztása, a melegházi növényekben felhalmozódott nitrátok mind-mind tüneteket okozhatnak a vegetáriánus étrend követőinél, ha nem fordítanak figyelmet élelmi forrásaik kiválasztására.
Fotó: © anna_shepulova/fotolia.de
Szerkeszt., 09.06.2016