Érdemes bioterméket fogyasztani?

Érdemes bioterméket fogyasztani?

0 | 916 Hívások

Érdemes bioterméket fogyasztani?

 

Már nem tudunk úgy végigmenni az utcán, hogy ne botlanánk bele egy-egy bioboltba. De ha egy hagyományos boltba bemegyünk, ott is biztosan találkozni foguk egy biotermékeket felsorakoztató polccal.Mivel egyre nagyobb kereslet mutatkozik a biotermékek iránt, ezért a piacnak alkalmazkodnia kellett ehhez. De hogy minden szabályosan történjen, és a csalók ne tudjanak senkit átverni, ezért szigorú szabályokhoz kötötték a termékek bio minősítését.

 

Mi az elsődleges célja a biotermékek előállításának?

 A biotermesztés során az óriási terméshozamok helyett a magas tápértékek elérése, valamint a termőföldből elvont tápanyagok visszapótlása a cél, mindezt úgy, hogy a megtermelt élelmiszerek gazdagok legyenek tápanyagban, ásványi anyagban és vitaminokban, és ráadásul sokkal ízletesebbek legyenek.

 

Milyen kitételeknek kell megfelelnie a biotermékeknek?

 Bioterméknek csak az a késztermék minősíthető, amely olyan alapanyagokból készül, amelyek vegyszermentesen lettek előállítva, megtermelve.

- A termesztés során kizárólag biológiailag lebomló természetes szereket használhatnak a gazdák.- A bioélelmiszerek termesztése során tilos génmanipulált vetőmagot vagy szaporítóanyagot, esetleg annak származékait használni.- Az sem mindegy, hogy milyen földben terem az élelmiszer alapanyag. Az adott földterületet legalább három évig nem szabad vegyszerrel kezelni, csak azt követően termelhető rajta a zöldség, gyümölcs vagy gabona.- A bioalapanyagokat és a késztermékeket elkülönítve kell egymástól tárolni.- A biotermelés és a késztermékek előállítása ellenőrzött körülmények között kell történjen.- A biokésztermék nem tartalmazhat semmiféle mesterséges anyagot.

A bioélemiszerekben az ökológiai összetevők aránya 95-100 % lehet, az esetleges 5% egy központilag összeállított adaléklistáról származó, biotermékkel nem helyettesíthető alkotó elem lehet.Az ökológiai gazdálkodás egy központilag irányított tanúsító rendszer alapján működhet, melyet mindenképp objektív, pártatlan szervezet felügyel. A biotermékekkel kapcsolatosan ellenőrzési lánc van kiépítve, amely végigkíséri a bioterméket a termőföldtől a boltokba történő kihelyezésig.

Magyarországon ezt a feladatot az agárminiszter által felügyelt és akkreditált két ellenőrző szerv látja el. Ez a két szervezet a Biokontroll Hungária Kht. és az Ökogarancia Hungária Kft.Az öko termékek lényege az, hogy 100 %-ban lebomló, természetes alapanyagokból készülnek. Például már lehet kapni búzakorpából készült eldobható öko tányérokat. De természetesen megemlíthetjük a lebomló szatyrokat is.

 

Mire figyeljünk oda a bioélelmiszerek vásárlásakor?

 A csomagoláson egyértelmű biotermék minősítési jegyeket találhatunk. Akkor beszélhetünk valódi biotermékről, ha ezek a védjegyek rajta vannak a csomagoláson:

- Az „öko” vagy „bio” szó szerepel a termék megnevezése előtt.- Az „Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó” megjelölés fel van tüntetve.- Az alkotórészek mindegyike fel van sorolva.- Ha nem százszázalékosan bio a termék, akkor csillaggal vannak jelölve az ellenőrzött alkotóelemek.- A terméken egyértelműen szerepel az ellenőrző szervezet neve és kódszáma, illetve a logója.

 

Ahhoz, hogy többet tegyünk az egészségünk érdekében, mindenképpen érdemes a bio termékek fogyasztása felé elmozdulnunk.

 

 

 

Fotó: fotolia.com/natalia_Lisovskaja

 

 

 

Szerkeszt., 28.02.2019