3 | 3877 Hívások
A rák napjaink legrettegettebb betegsége, ami nem véletlen, hiszen hosszú évtizedek, évszázadok óta nem találnak rá gyógymódot az orvosok. A rákkal szemben mindössze egy esélye van az embernek: ha időben észreveszik, hiszen ebben az esetben még hatásos lehet a sugárkezelés, a kemoterápia, vagy szükség esetén még műthető a daganat. Ezzel az a probléma, hogy a rák igen alattomos betegség, vagyis mire tüneteket okoz, addigra általában már nagy a baj, ritkán gyógyulhat meg teljesen a beteg. Természetesen vannak kivételek, vannak csodálatos gyógyulások, de nincs egy olyan általános gyógymód, amely minden, vagy legalábbis a legtöbb esetben segítene. A rák ráadásul nem válogat, kortól és nemtől függetlenül szedi áldozatait, így időseket, de akár gyerekeket is megtámadhat.
Mitől alakul ki a rák?
A rák pontos kiváltó okát sajnos nem ismerjük, ezért a megelőzéséért sem tehetünk meg mindent. Annyit azonban lehet tudni, hogy van némi köze a genetikához abban a tekintetben, hogy a rákos megbetegedésre való hajlam öröklődhet. Az is nyilvánvaló, hogy külső hatások is befolyásolják a daganatos betegség kialakulását, viszont ezeket sajnos nem lehet egész életünkben teljesen elkerülni. Annyit viszont megtehetünk megelőzés gyanánt, hogy ha valamiről tudjuk, hogy rákkeltő, igyekszünk távol tartani magunkat tőle. Ezt leginkább a táplálkozásunkkal tehetjük meg, mert ez az a terület, amin keresztül legjobban tudjuk szabályozni, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Ha a köztudottan rákkeltő ételeket igyekszünk elkerülni, teljesen ugyan nem tudjuk kizárni a rák kockázatát, de sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük az esélyt a megbetegedésre. Bizonyos életmódbeli tanácsokat megfogadva szintén javíthatjuk a kilátásainkat.
Mozgással a túlsúly és a rák ellen
Az elhízás, komoly problémát jelent napjainkban, hiszen szinte minden második ember túlsúlyos. Főleg a hason lévő pluszkilók veszélyesek, mert normális feletti hormonszinteket okoz, ez pedig elősegítheti a rákos sejtek növekedését. A következmény lehet a vastagbélrák, a méhnyálkahártya-rák, a hasnyálmirigy és a vese rákjának kockázatát. A rák megelőzésében tehát annak is komoly szerepe van, hogy mit eszünk, és mennyit mozgunk. A zsíros, hizlaló ételek kerülése, a rendszeres testmozgás amellett, hogy megszabadít a túlsúlytól, ezáltal vonzóbbá teszi alakunkat, az egészségünkre is pozitív hatással van. Természetesen ezáltal a túlsúllyal összefüggő egyéb betegségek (például a cukorbetegség, vérnyomásproblémák) kockázatát is csökkenthetjük ezzel, ugyanakkor a rák megjelenése is kevésbé lesz valószínű. Nők esetében a terhesség és az azt követő szoptatás is sokat segíthet, ugyanis ezáltal kisebb lesz a mellrák kockázata.
Milyen ételeket kell elkerülni?
Mivel a rák akár 30-60 százalékban helytelen táplálkozási szokásokra vezethető vissza, fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy a tiltólistás ételeket és italokat kerüljük. Az első és legfontosabb az alkohol kerülése, ugyanis kutatások szerint a benne található etanol rákkeltő hatású is. Ennek megfelelően minél több alkoholt fogyasztunk, annál nagyobb a rák kifejlődésének valószínűsége. A férfiak esetében a száj-, torok-, nyelőcső-, vastag- és végbélrák esélyes, nőknél főleg a mellrák kockázata nő meg.
Szintén rákkeltő hatásúak a vörös húsok, mint például a marha vagy a bárány. Ennek oka valószínűleg az, hogy ezeknek magas a hem-vas tartalma, aminek következtében a testben megemelkedik az N-nitrozó vegyületek szintje, ez pedig rákkeltő. Különösen veszélyesek a feldolgozott húsok, mint a sonka, szalonna, kolbász, ugyanis a kezelés során nitrátot, nitritet és más tartósítószereket adnak hozzájuk, amik karcinogének, és elsősorban a bélrák kockázatát növelik. Szintén kerülendő a só túlzott mértékű fogyasztása, mert a magas sóbevitel károsítja a gyomorfalat, emellett elősegíti az N-nitrozó vegyületek termelődését, amik - mint már említettük - rákkeltőek. A magas sóbevitel elsősorban a gyomorrák kialakulásáért tehető felelőssé, ezért ha tehetjük, tartózkodjunk a chipsek, sózott mogyoró, és más, sózott nassolnivaló rendszeres fogyasztásától.
Foto: © Giovanni Cancemi - Fotolia.com
Szerkeszt., 15.05.2014