A hasnyálmirigy rák – tünetek és megelőzés

A hasnyálmirigy rák – tünetek és megelőzés

1 | 766 Hívások

Amiről nem szívesen hallunk, de beszélnünk kell róla: a hasnyálmirigy rák – tünetek és megelőzés

 

Hazánkban a rákos megbetegedések közül a hasnyálmirigyrák a hetedik helyen áll a leggyakoribb rákos megbetegedések sorában. A fiatalok körében elenyésző a kialakulásának kockázata, de az ötven év feletti korosztályt jelentősen sújtja, s a férfiak körében sokkal gyakoribb a kialakulása.A hasnyálmirigyrák kialakulásának pontos okára még keresik a megfejtést az orvosok, egyelőre csak feltételezésekbe tudna bocsátkozni, hogy milyen tényezőkkel lehet összefüggésben a kialakulása.

 

Melyek lehetnek ezek a kockázati tényezők?

 

1. Dohányzás

A dohányzás az egyik legfontosabb kockázati tényező, ráadásul a bevitt dózis arányában nő a hasnyálmirigyrák kialakulásának veszélye. Az orvosok szerint akár harminc százalékban is felelőssé tehető a dohányzás a hasnyálmirigyrák kialakulásában.

 

2. Elhízás

Az elhízás esetében egyenes arányban nő a daganat kialakulásának esélye, ha fokozott a kalóriabevitel. A megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsfogyasztás viszont nagy mértékben megakadályozhatja a rákos sejtek kialakulását.

Nem egyértelmű kockázati tényezők:A kávé- és alkoholfogyasztás, valamint a hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedéseinek és a hasnyálmirigyrák kialakulásának összefüggései még nem tisztázottak.

 

A hasnyálmirigyrák tünetei

 

Sajnálatos tény, de a hasnyálmirigyrák egy nagyon alattomos megbetegedés. A legtöbb esetben már csak akkor tudják észlelni, mikor az áttétjeit már szétszórta a környező szervekre is, sőt gyakran a távolabbiakra is kiterjesztette polipcsápjait. Szomorú, de ilyenkor a beteg túlélési esélye minimális, ugyanis már nem lesz operálható.A legáltalánosabb tünet a rövid idő alatt nagy mértékű súlycsökkenés. A hasnyálmirigy-daganatos beteg 1-2 hónap alatt akár 15-20 kilogrammot is fogyhat.

Kísérő tünet lehet a hányás, hányinger, általános gyengeség, de ezek a tünetek bármely más betegségre is utalhatnak.

A hasnyálmirigydaganat szövődményes tünete lehet még a mélyvénás vérrögképződés.Annak függvényében, hogy a hasnyálmirigy melyik részén alakul ki a daganat, egészen különbözőek lehetnek a kialakuló és súlyosbodó tünetek.

Ha a hasnyálmirigy felső, úgynevezett feji részéből indul ki a daganatos sejtek terjeszkedése, akkor epepangás alakulhat ki, melynek oka az epeutak elzáródása. Ennek hatására sárgaság és erős bőrviszketés alakul ki. Amennyiben a rákos sejtek a hasnyálmirigy középső, testi, illetve az alsó, más néven farki részéből indulnak, akkor a jellemző tünet a köldök körül kialakuló és öv-szerűen a hátba kisugárzó fájdalom. Ennek oka az, hogy a fokozatosan növekvő rákos daganat nyomni fogja a hasnyálmirigy mögötti idegdúcokat. Esti órákban, a lefekvést követően ez a fájdalom fokozottan fog jelentkezni.

A hasnyálmirigyrák jellemzője a gyors ütemű terjeszkedés. Rövid idő alatt beszövi a környező szerveket, a nyirokcsomókat és a véráram útján távoli szervekbe is áttéteket képez Leggyakrabban a tüdőben, a májban, valamint a csontokban keletkeznek áttétek.

 

Hogyan állítják fel a hasnyálmirigyrák diagnózisát?

 

A hasi ultrahang vizsgálat két centiméternél nagyobb tumorokat képes kimutatni. A hasi CT-vizsgálat már kisebb elváltozásokat is ki tud mutatni.A pontos diagnózishoz azonban mindenképpen kell szövettani vizsgálat is, melyet citológiai mintavétellel egészítenek ki. A laborvizsgálatok egy része mindegyik daganatos megbetegedés esetén emelkedett szintet mutat, a CA 19-9 nevű tumor marker fehérje szintjének mérése viszont rámutathat a hasnyálmirigyrákra, ugyanis daganat esetén többszörösére emelkedhet.

 

A hasnyálmirigyrák kezelése

 

Kezdeti stádiumban még műtéti úton eltávolíthatók a rákos sejtek. Azonban előrehaladott állapot esetén már nincs lehetőség műtétre. Ebben az esetben sajnos már csak a fájdalmak és tünetek enyhítésére törekedhetnek, illetve bizonyos esetekben még a sugár- vagy a kemoterápia segíthet.

 

Szerkeszt., 09.05.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.