Akik 50 felett kezdtek új vállalkozásba

Akik 50 felett kezdtek új vállalkozásba

4 | 265 Hívások

Akik 50 felett kezdtek új vállalkozásba

 

Szép számmal vannak, akik 50 felett váltanak és új életet kezdenek – vállalkozni kezdenek, és hatalmas sikereket érnek el. És persze, mint mindenhol, ebben a kérdésben is gyakran megjelennek a „károgók”, akik szerint 50 felett már senki ne vegyen tartós tejet… De, mint tudjuk, látjuk, napról napra megtapasztaljuk, a fiatalság vagy öregség nem életkor kérdése. Elég végig sétálni az utcán, kimenni a piacra vagy felszállni valamelyik tömegközlekedési eszközre, és szép számmal láthatunk megtört harmincasokat, és fiatalosan csillogó szemű nyolcvanasokat.

Ha az 50 feletti vállalkozókról van szó, szinte mindenhol Harland Sanders, a KFC gyorsétteremlánc alapítójának nevébe ütközünk. Ő 62 éves volt, amikor megnyitotta az első éttermét, ami hatalmas siker lett; 12 évvel később adta el az addigra már több mint 900 étteremből álló franchise üzletet – az akkor 60 éves Jack C. Massey befektetőnek, aki 74 éves korában egy saját étteremláncot is elindított.

Egy felmérés szerit az USA-ban az induló startup vállalkozások 23,4%-át 55-64 év közötti személyek alapították 2013-ban. De Magyarországon is van példa olyan sikeres vállalkozásra, amelyet az alapítója 50 felett indított, mint például a Napos Sütik.

 

Miért pont 50 felett?

 

Általában mire átlépjük a fél évszázados jubileumi határt, elég sok mindent láttunk-hallottunk-tapasztaltunk, az elvárt kötelezettségeket „letudtuk”, és még mindig elég hosszú időszak áll előttünk. Eddigre a gyerekek kirepülnek, a többség a vállalati ranglétrán elérte a „plafont”, a rohanásból lassabb tempóra vált, és kezdi másként látni a világot. Gyakran kezdenek befurakodni a gondolatainkba a régen kedvelt, de a rohanó-dolgos hétköznapokban félretett hobbik, szenvedélyek, vagy éppen a felhalmozott tapasztalatok miatt egyre tisztábban látjuk, hogy bizonyos dolgokat lehetne jobban, praktikusabban is csinálni.

Ilyenkor szokott eljönni az a pont, amikor felismerjük, hogy változtatni akarunk, és saját vállalkozásban kezdünk. Megengedjük magunknak, hogy a hobbinknak éljünk, és azt is, hogy önálló, szabad emberek legyünk. A saját vállalkozásban nincs a nyakunkon a főnök, nem mutogatja az óráját, hogy lám-lám megint késtünk fél percet, nem ellenőrzik minden lépésünket, és nem szólnak bele, hogy mit miért és hogyan csinálunk. Bármit is teszünk, azt magunknak, magunkért tesszük, úgy, ahogy nekünk tetszik.

A KFC alapítója imádott főzni, sokakhoz hasonlóan imádta a csirkeszárnyat, és ennek megfelelően hiányolta is az éttermek étlapjáról. Fantáziát látott ebben a kereslet-kínálat közötti hiányban, és úgy gondolta, tesz egy próbát a saját, jól bevált receptje alapján készített csirkehússal. Először a helyi éttermekbe szállította ki a jól ismert papírvödrökben, majd hamarosan nyitott egy saját éttermet. A többi már történelem.

Mire elérjük az 50 éves kort, mi is nagyon sok ilyen hiányt megtapasztalunk. Ha valamelyik éppen egybe is esik egy régi hobbinkkal, szenvedélyünkkel, akkor megéri azt a hobbit újra elővenni, leporolni, és ki tudja, a végén lehet, hogy egy hatalmas nemzetközi franchise-lánc kerekedik belőle…

Szerkeszt., 15.11.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.