Hogyan legyen szép a karácsony a korona alatt?

Hogyan legyen szép a karácsony a korona alatt?

0 | 1110 Hívások

Hogyan legyen szép a karácsony a korona alatt?

 

A koronavírus nem csak a mindennapjainkat forgatta fel, de az ünnepeinket is. Amilyen alattomosan terjed köztünk, ugyanolyan alattomosan áll közénk, amikor ünnepelni szeretnénk és szeretni akarjuk egymást. Kétségtelen tény, hogy a maszkviselés és távolságtartás ennek pont az ellenkezőjére kényszerít bennünket, mégsem tudunk társaság, család és szeretet nélkül tartósan meglenni. Ezért meg kell találnunk a módját, hogyan tudjuk úgy ünnepelni a karácsonyt, hogy mindkét elvárásnak eleget tegyünk frusztráció és hiányérzet nélkül.

 

A karácsonyi ünnepek alatti járványügyi rendelkezések árnyékában kell megfelelni a szabályok betartásának és az ünnep hagyományainak. Bármilyen nyugtalanító is mindez, a lényegről ne feledkezzünk el: a karácsony a szeretet ünnepe, amikor időt és figyelmet szánunk arra, hogy kinyilvánítsuk egymás iránt érzett feltétel nélküli szeretetünket. És miért feltétel nélküli szeretetről van szó? Mert a feltételes szeretet inkább birtoklásvágy, inkább tárgyiasítás, inkább üzlet, semmint odaadó szeretet. Jézus születésének napja, a Karácsony éppen azért lett a szeretet ünnepe, hogy erről sose feledkezzünk meg.

 

Találkozzunk vagy ne találkozzunk szerelmünkkel, idős szüleinkkel, gyermekeinkkel, unokáinkkal?

Elképzelhető-e a szeretet ünnepe anélkül, hogy együtt álljuk körbe a karácsonyfát, együtt bontogassunk vagy tépjük szét a kibonthatatlan ajándékok papírjait? És milyen lenne szűk körben elfogyasztani a máskor körbeült, teli asztalon a karácsonyi pulykát, töltött káposztát, bejglit? Nyilván szegényebbek lennénk egy élménnyel, még akkor is, ha közben telefonon együtt énekelnénk el a Kiskarácsony, nagy karácsony című dalt. Ugyanakkor ez lenne a járvány terjedésének megakadályozására tett erőfeszítések egyik sarokköve.

 

De ne szaladjunk ennyire előre, még az is lehet, hogy a karácsonyi együttlétnek nem lesz akadálya. Akkor csupán a járványügyi szabályok betartása lesz az egyetlen fontos és kikerülhetetlen tennivaló, a közös ünneplés megvalósulhat. Az üzletek nyitva vannak, az ajándékvásárlásnak semmi akadálya, mert ajándék nélkül nincs karácsony. Persze nem feltétlenül a pénz mennyisége a lényeg, inkább a kilesett vágyak beteljesítése, értéktől függetlenül. Vagy még jobb, ha magunkból adunk egy darabot a másiknak, akit szeretünk. Pénz nélkül is lehet nagy ajándékot adni, ami éppúgy kifejezheti a szeretetünk mértékét, mintha egy luxusautó csillogna a ház előtt. Mert sokan nem álmodnak luxusautóról, arról viszont gyakran, hogy egyszer ne nekik kelljen kitakarítani a lakást, intézni a karácsonyi bevásárlást, megvenni az ajándékokat, megfőzni a karácsonyi menüt.

 

Talán érlelődünk a járványhelyzet hatására és megtanuljuk sokkal jobban értékelni azt, ami a mienk, amiért megdolgoztunk. Talán jobban becsüljük az életünket, amit megteremtettünk magunknak, és a szeretteinket, akik mellettünk álltak s mindvégig segítettek ezen az idáig vezető úton. Ők azok, akikért minden reggel felkelünk, és ők azok is, akik nélkül értelme sem lenne reggelente kibújni az ágyból. Adjunk tehát nagylelkű karácsonyi ajándékot, aminek valóban nem a materiális értéke, hanem a vágybeteljesítő szerepe a lényeges. Ehhez azonban figyelni kell, ellesni a félszavakat, az apró sóhajokat, a megcsillanó tekinteteket. És nem mérlegelni, hogy mi mennyi, és marad-e, és elég lesz-e, hanem adni, adni, adni. Mert ez a szeretet.

 

 

Fotó: Jill Wellington/Pixabay

 

 

 

Szerkeszt., 23.12.2020