Müncheni Oktoberfest..

Müncheni Oktoberfest..

1 | 1045 Hívások

Buli van Németországban: jövőre 210 éves a müncheni Oktoberfest.

 A nyár végével a fesztiválok ideje is lejárt – gondolhatnánk, de ez óriási tévedés! A világ egyik legnagyobb, több mint kétszáz éves utcai fesztiválja, a müncheni Oktoberfest már javában zajlik és október 6-ig látogatható!

 

Habár a strandidőnek már vége, a vénasszonyok nyara tartja még bennünk a lelket mielőtt beütne a sötét, melankolikus téli időszak. A meleg őszi napokon a felszabadító nyaralás és az év végi ünnepek közötti időszakban a munka is lazábban megy, hiszen bőven van még időnk a karácsonyi nagy hajráig. Mi lehetne hát alkalmasabb időpont egy évzáró fesztiválra, mint az október?!

 

Az Oktoberfest eredete

 

A müncheni Oktoberfest 1810 óta létezik. A sokat megélt rendezvénysorozat a sötét történelmi események okozta megszakítások ellenére megtartotta világhírnevét és hagyományát őrizve minden év októberében megrendezésre kerül. Korának is köszönhető, hogy ez az egyik leghíresebb fesztivál nemcsak Németországban, de az egész világon.

 

A fesztivál eredete I. Lajos király 1810. októberi esküvőjéhez kötődik. Andreas Michael Dall’Armi, a Bajor Nemzeti Gárda tagjának javaslatára rendhagyó módon rendeztek esküvőt az akkor még trónörökös herceg és Terézia Sarolta szász-hildburghauseni hercegnő számára. Az ifjú hercegi pár október 12-én kelt egybe, majd október 17-én Theresienwiese területén további ünnepségeket és lóversenyt tartottak házasságuk tiszteletére, de kifejezetten München lakosai számára.

 

A jeles napra való tekintettel a fesztivál helyszínének neve Terézia menyasszony után a Theresienwiese nevet kapta, az Oktoberfest “feltalálásáért” pedig Andreas Michael Dall’Armi 1824-ben kitüntetést kapott München városától. Az Oktoberfest eredetileg tehát egy világraszóló hercegi esküvő alkalmából jött létre, azonban a nép akarata végett került sor újbóli megrendezésére.

 

Mitől különleges az Oktoberfest?

 

Az Oktoberfest egyik jellegzetessége a német sör. A sörünnepnek is gyakran emlegetett esemény tiszteletére a müncheni sörfőzdék különleges, direkt erre az alkalomra szánt sört főznek, amit minden évben új tervezésű, 1 literes korsókban szolgálnak fel, és amely magasabb alkoholtartalmú a hagyományos söröknél. Ez az ún. “Wiesnbier”.

 

A sör árusítását a fesztiválon csak hetven évvel a kezdetek után engedélyezték, a rangos vurstli hírnevét azonban a sör mellett a mutatványosok, csúszdák, hullámvasút és a változatos körhinták is erősítik. Ugyanabban az évben, amikor először ihattak sört a fesztivál vendégei, egy óriáskerék is helyet kapott a placcon. Az 1880-ban felállított óriáskerék 12 méter volt, míg a mai 50 méter magas kerék több mint négyszerese ennek.

 

Az Oktoberfest 100 éves születésnapja alkalmából 12.000 hektoliter sört mért ki vendégeinek. Ez pontosan kétszer annyi, mint a minden évben mért átlag. Ami az ételt illeti, évente átlagosan félmillió sült csirke fogy el a fesztiválon. A fesztivált minden évben több millióan látogatják, a fesztiválozók számának eddigi csúcsa az 1985-ben elért 7,1 millió volt.

 

A müncheni Theresienwiese 42 hektáros területéből 31 hektáron tartják az októberi sörfesztivált, mely az idei évben szeptember 21-től október 6-ig tart.

Aki nem tudja szabaddá tenni magát a fenti időpontban, Németország legnagyobb városi múzeumában, az egész évben nyitva tartó müncheni Stadtmuseum-ban történelmi kiállítást tekinthet meg az Oktoberfest kapcsán, valamint Theresienwiese webkameráin élő közvetítéseket is láthatunk a rendezvény hivatalos weboldalán.

 

Egészségünkre!

Szerkeszt., 26.09.2019