Valentin-nap: áldás vagy átok?

Valentin-nap: áldás vagy átok?

1 | 1085 Hívások

Valentin-nap: áldás vagy átok?

A Valentin-nap a párkapcsolatban élő emberek számára egy kellemes február közepi rutin lehet arra, hogy a szokásos párkapcsolati évfordulós napokon túl – megismerkedés, első randi, összeköltözés, házasság, stb. – külön is megünnepeljék a kapcsolatukat. Egy bonbon, egy szál virág, az urak számára pedig egy jó üveg bor, a hobbihoz kapcsolódó apróság mind-mind olyan figyelmességek, amik ezekben a borongós, hideg időszakokban plusz örömeket csempészhetnek a hétköznapokba.

 

A Valentin-napi üzlet

A Valentin-nap ugyanakkor nem terjedt volna el szerte a világban az ilyenkor az áruk és szolgáltatások eladásában kiemelten érdekelt üzleti vállalkozások szisztematikus kampány-tevékenysége nélkül.

Már az ókori rómaiak is tartottak ilyentájt télűző, termékenységet hozó rituálékat – gondoljunk csak a mi busójárásunkra! –, de valami miatt mégiscsak Szent Bálint napja lett a szerelmesek hagyományos ünnepe. És ebben, lássuk be, a marketingnek elsöprő ereje van. Az angolszász területeken a Valentin-napi ünneplésből, kedveskedésből kimaradók egyenesen sorscsapásként élik meg, hogy ha magányosan kell tölteniük ezt a napot. Ez talán betudható a tél végi általános enerváltságnak és a napsütés hiányából eredő hangulati ingadozásnak is, de az biztos, hogy üzletileg remekül lehet erre kampányt alapozni. Gondoljunk csak bele: február közepén éppen félúton vagyunk a januári kiárusítások és a tavaszváró és húsvéti szezon között. Csodálatos időpont arra, hogy új vásárlási impulzusokra lehessen rávezetni a szerelmeseket… és még inkább elkedvetleníteni a szingliket.

 

Valentin-nap szingli szemmel

A szinglik számára a Valentin-nap kínos emlékeztető lehet a romantikus kapcsolat hiányára – de nem kell, hogy így legyen!

Ahelyett, hogy hagynák, hogy az ünnep átokká váljon, a szinglik dönthetnek úgy, hogy azokra az áldásokra összpontosítanak, amelyeket ez a nap hozhat. Fontolja meg, hogy megbecsülést mutat az élet minden kapcsolata iránt: ünnepelje a barátokat és a családot, akik egész évben szeretetteljes támogatást és megértést nyújtanak.

 

A Valentin-nap arra is alkalmas, hogy elismerje önmagát: egy apró gesztus – például egy ajándék megvásárlása vagy valami szórakoztató program, például egy wellness-kezelés vagy egy moziest – segíthet abban, hogy fontosnak és értékesnek érezze magát anélkül, hogy bárki mást is be kellene vonnia.

 

De dönthet szingliként úgy is, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a Valentin-napot! Párkapcsolatban is könnyű elfeledkezni róla, ráadásul nagyon sokan gondolják úgy, hogy inkább nem szeretnének belesétálni a marketing kampányok Valentin-napi csapdájába, így még szerelemtől átitatva is ignorálják ezt az időszakot.

 

Összességében, ha a Valentin-napot, vagy bármelyik, ránk nem vonatkozó, de kinevezett ünnepnapot az önreflexióra való lehetőségként közelítjük meg, ahelyett, hogy a szingliségen rágódnánk, az sokkal produktívabb és értelmesebb módja a különleges napok kihasználásának.

 

Régen rossz…

Van egy olyan szemlélet is, hogy már régen rossz az, hogy ha valaki csak a Valentin-napon akarja kinyilvánítani a szeretetét, és például az ekkorra időzített kedveskedésekkel túl akarja kompenzálni az év közbeni hiányt, amit a kapcsolata egyébként elszenved.

Egy párkapcsolatban egyrészt legyen minden nap Valentin-nap, másrészt társkeresőként pedig megkönnyebbülten sóhajthat, hogy nem kell belebonyolódnia a macerába!

 

De vigyázat! Valentin-napon is érdemes nyitott szemmel járnia, mert ki tudja… lehet, hogy pont február 14-én talál önre az új szerelem!

 

 

Fotó: Fotolia / AI Arts

 

Szerkeszt., 09.02.2023