Az öt szeretetnyelv titka

Az öt szeretetnyelv titka

3 | 3049 Hívások

Az öt szeretetnyelv titka - Hogyan működjön a párkapcsolatunk?

Úgy tartja a mondás, hogy a pénz és a szex mozgatja a világot. Ettől forog a Föld, ettől kel fel és nyugszik le a Nap, éjszaka ettől ragyognak a csillagok. Aki ezt elhiszi, annak nagyon sivár lesz az élete. Mert milyen élet az, amikor pénzért veszünk szerelmet és pénzt csinálunk a szerelemből? Ez a kiábrándulás és a kiüresedés útja. A Földet, a Napot, a Holdat és a csillagot egyetlen egyetemes érzelem tartja fenn és össze, amióta világ a világ. Ez a szeretet.

 

A szeretet a legfontosabb érzés, érzelem, amely képes összefűzni sorsokat, lelkeket, ereje a hitével vetekszik, és legyőzi azt. Szeretni bolondulásig, dalolja a sláger, Szeretni mind a vérpadig, írja a költő, és Klimt világhírű festménye sem a pénzt és a szexet ábrázolja, hanem a Csókot.

 

Szeretni azonban művészet. Sokan esnek abba a hibába, hogy úgy szeretnek, ahogyan, minden gondolkodás és tudatosság nélkül. Ahogy otthon látták, amilyen családi mintát magukkal hoztak a kapcsolatba. Egy híres angol, Gary Chapman évtizedekig kutatta a szeretet megnyilvánulási formáit és arra jutott, hogy sokféle szeretetnyelv van, szerinte öt. Ha jól akarunk szeretni, úgy, hogy az kedvesünknek is kielégítő legyen és ránk is visszasugározzon, akkor érdemes ezekkel az idegen nyelvekkel megismerkedni.

 

Mert olyan ez, mint egy idegen nyelv, amelyet meg akarunk tanulni. Tudjuk, hogy ugyanazokat az érzelmeket és gondolatokat fogjuk kifejezni vele, amit az anyanyelvünkön, csak még nem ismerjük a szavait és a nyelvtanát. A mindennapi életben hajlamosak vagyunk arra, hogy csak egyetlen, az általunk már gyerekként elsajátított módon szeressünk. Csakhogy nem biztos, hogy a szerelmünk is ugyanarra vágyik.

 

A pénz

Például hiába tesszük le a pénzt az asztalra, és ülünk le a TV elé, ha a feleségünk, kedvesünk, szerelmünk elismerő szavakra vágyik, nem pénzre. És ez fordítva is igaz. Ki kell tehát fürkésznünk, mivel tudjuk őt elvarázsolni. Mert a szeretet arról szól, hogy boldoggá tesszük vele társunk életét, aki ezt megsokszorozva viszonozza.

 

Kedves szavak

A kedves, elismerő szavak azért nagyon fontosak, mert vannak emberek, akár nők, akár férfiak, akik elismerésre vágynak. Számukra ez a szeret nyelve. Ha ilyen párunk van, ezt meg kell adnunk neki. Az élet néha kudarcos, néha kemény, de ha a párunk szeret bennünket, minden nehézségen képesek vagyunk átsétálni.

 

Minőségi idő

A minőségi idő sokak kedvence, különösen a gyerekek tartanak rá igényt feltétel nélküli figyelem formájában. De legyünk őszinték, szeretet ügyben a lelkünk mélyén mi is gyerekek maradtunk, és igényelnénk azt a szeretetet és figyelmet, amit gyerekként megkaptunk. Persze az is lehet, hogy azért vágyunk rá annyira, mert gyerekként nem kaptuk meg.

 

Ajándékozás

Az ajándékozás kedves dolog, elterjedt szokás, sokan igénylik a szeretetnyelvnek ezt a formáját. Itt nem csupán az ajándék pénzértéke a lényeg, bár köztünk szólva az is jelzésértékű dolog, hogy mennyire vagyunk hajlandóak megosztani a javainkat. A lényeg mégis inkább az, kifürkésztük-e kellőképpen, mire vágyik a társunk, mert valódi, mély örömöt csak ezzel tudunk szerezni. Ugyanez érvényes a szívességekre is, sokan így tudnak szeretet adni és kapni is.

 

Testi érintések

És végül, de nem utolsó sorban a testi érintések, a szex is a szeretet nyelve. Ezt is érdemes jól megtanulni, hogy minél több örömöt tudjuk szerezni egymásnak a párkapcsolatunkban. Sohasem a szeretet helyett, inkább azzal együtt.

 

 

Fotó: Pixabay/Smart_Tega

 

Szerkeszt., 08.04.2021

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.