Helyes érvelés: hogyan lehet megoldani a konfliktusokat

Helyes érvelés: hogyan lehet megoldani a konfliktusokat

1 | 261 Hívások

Helyes érvelés: hogyan lehet megoldani a konfliktusokat a kapcsolatban?

Jóllehet egy 50 feletti párkapcsolatában mindkét fél kellő tapasztalattal rendelkezik a párkapcsolatok tekintetében, azért még a legharmonikusabb, legrégebb óta tartó házasságokban is adódnak konfliktusok. A megoldás minden esetben a kommunikáció. Ennek hiányában a kapcsolat halálra van ítélve!

 

Egy fiatal kapcsolatban egyik fél sem ismeri kellően a másik dominanciáját, ezért eleinte a viták során mindketten csupán feszegetik a határokat. Ha a konfliktus elmérgesedik, úgy viselkednek, akár két alfahím. Az elméletbeli erők összemérése mindig vereséggel zárul és ha a győzelem mindig egyoldalú, megszületik a “falkavezér”, akinek a másik fél behódol. Ez azonban csak rövidtávon jelent megoldást! Egy ötvenes éveit taposó ember már jól ismeri ezt a jelenséget és ismeri a párkapcsolatok legfőbb buktatóit. Tudnia kell, hogy ha bármelyik fél kerüli a konfliktust, az hosszú távon megmérgezi a kapcsolatot, hiszen minden csak kommunikáció és alkalmazkodás kérdése.

 

Alkalmazkodás és csapatjáték

 

Vegyük tudomásul, hogy nem körülöttünk forog a világ! Az empátia mindenkori gyakorlása nem csak a négy falon túl, hanem saját házunk táján, saját Ádámunkkal, vagy Évánkkal szemben is szükséges! Az “utálom” féle hozzáállás teljesen önző, a másik véleményét kizáró hozzáállás egy kapcsolatban. De az “utáljuk” sem helyes, hiszen arra kell törekedni, ami egyik félnek sem kellemetlen, sőt! Épp ellenkezőleg! Mindenre van olyan megoldás, ami mindkét fél részére elfogadható, de ehhez meg kell hallgatnunk egymást. Olykor bizony nekünk kell áldozatokat hoznunk, de mindez csak akkor működhet, ha kölcsönös!

A vita, a veszekedés minden esetben kétoldalú, egyik fél sem vonhatja ki magát a felelősség alól. Mindkét ember hozzáállásán múlik, hogy a vitának lesz-e eredménye és meghozza-e a kívánt változást. A csapatjátékban közös a cél és közös a munka, ezért a helyes érvelés mindig építő jellegű és mindig figyelembe vesz minden “játékost”. Ér annyit egy gól, hogy egyedül nyerjük meg a meccset, de utána széthulljon a focicsapat?

 

Kompromisszum és helyes érvelés

 

Ér annyit az igazunk egy sótlan étel, vagy egy le nem csukott wc deszka miatt, hogy a párunkat örökre elveszítsük? Az ételt megsózni és a wc deszkát lecsukni ugyanúgy néhány mozdulat. Ilyen apróságokért egy kapcsolat akkor sem feláldozható, ha ezek a problémák már sokadszor teremtenek konfliktust. Minden párkapcsolat lényege, hogy a nehézségeken “jóban-rosszban” együtt kell átesni, a konfliktusokat pedig együtt kell megoldani! Ha ez azzal jár, hogy néhány mozdulattal többet kell megtennünk egymásért, tegyük meg!

 

Kerüljük a partnerünk minősítését, a múlt felhánytorgatását, helyette fókuszáljunk a jelenre! Vajon mit tehetünk most a közös céljaink és a közös jövőnk érdekében? Semmi értelme egy olyan veszekedésnek, ami csupán versengésről szól és nem együttműködésről. Egy párkapcsolatban, vagy egy házasságban a problémamegoldás csak kompromisszumokkal oldható meg! A helyes érvelés a közös jövőt emlegeti, nem a múlt hibáit hánytorgatja fel.

 

Ha kapcsolatunk sokat jelent számunkra, akkor a konfliktusokra soha ne úgy tekintsünk, mint egy versenyre, amit egy személyben kell megnyernünk!

 

 

Foto: © Pixabay /Mustafa Sehadeh 

Szerkeszt., 15.04.2021

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.