Úgy válunk eggyé, hogy megmaradunk kettőnek..

Úgy válunk eggyé, hogy megmaradunk kettőnek..

4 | 477 Hívások

Kettő az egyben avagy hogy maradjunk önmagunk a kapcsolatunk érdekében

 

A párkapcsolat kezdeti szakaszában teljesen természetes, hogy sülve-főve együtt vagyunk, hiszen elborít bennünket az a bizonyos rózsaszín köd. Egy bizonyos idő elteltével azonban érdemes egyre nagyobb hangsúlyt szentelni annak, hogy ne vesszünk el egymásban.

 

 

De miért fontos az egyéniségünk megtartása a párkapcsolaton belül?

 

Ha nem végezzük már rendszeresen azokat a tevékenységeket, amelyek feltöltenek bennünket energiával, amelyekért lelkesedtünk és amelyekből új lendületet nyertünk, az nemcsak a párkapcsolatra lehet rossz hatással. Ha a közös tevékenységek nem tudják pótolni azokat, amelyeket korábban egyedül végeztünk, akkor hiányérzetünk támadhat, mellőzve érezhetjük magunkat. Erre pedig vagy a párkapcsolat megy rá, vagy pedig, ami még rosszabb: egy elhanyagoló, elnyomó kapcsolat lesz belőle.

Ha rendszeresen mellőznünk kell a rokonainkat, barátainkat, hobbinkat vagy akár csak egy kád forró fürdőt egyedül akkor, amikor éppen az nyugtatna meg, hamar depressziósak lehetünk. A lelki kiteljesedés, a megfelelőnek ítélt kikapcsolódás és az igény szerinti mennyiségű egyedüllét vagy magányosan végzett tevékenység hiánya pedig nemcsak számos lelki probléma forrása lehet, hanem ebből következhetnek testi tünetek is.

 

 

Mit tudunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük identitásunkat egy komolyabb párkapcsolatban is?

 

Beszéljük át alaposan, hogy mit csinálunk közösen!

 Próbáljunk olyan közös programokat, kikapcsolódást választani, ami mindkét félnek jó! Ha nagyon különbözőek vagyunk, lehet azt csinálni, hogy egyszer olyasmit teszünk, amit egyikünk szeretne inkább, másszor pedig olyasmit csinálunk, ami inkább a pár másik tagjának lenne kellemesebb. Mindig érdemes az adok-kapok egyensúlyára törekedni, hogy egyikünk se érezze mellőzöttnek magát.

 

Minden közös programnál fontos, hogy soha ne cipeljük magunkkal a másikat olyan helyre, amit ő már kínszenvedésnek él meg!

 Van, akinek egy népszerű rockbanda koncertje ér fel egy rémálommal és olyan is akad köztünk, akinek egy modern író felolvasóestje lehet kellemetlen élmény. Ha pedig hosszabb távon sem sikerül ezekben a programokban dűlőre jutnunk, lehet, hogy kevesebb sérülést okozunk egymásnak, ha inkább külön utakon folytatjuk tovább.

 

A közös programok mellett maradjon idő a saját programra is!

 Ehhez nem feltétlenül kell egyedül hagynunk egymást, hiszen akár az is megteszi, ha az egyikünk odakint kertészkedik, amíg a másikunk bent énekelgetve főz, esetleg olvas, horgol vagy sorozatot néz – persze csak akkor, ha ez mindkét félnek örömet okoz. Érdemes a rokonainkkal és a barátainkkal is tartani a kapcsolatot – ennek időtartama is lehet közös megegyezés tárgya. Szerencsés esetben persze a társunk is megkedvelheti a baráti társaságunkat, ekkor természetesen ő is jöhet velünk – akár többször, akár kevesebbszer, amennyiszer mindketten el tudjuk ezt fogadni.

 

Minden ember más, így van, aki több, van, aki kevesebb egyedüllétet, saját programot igényel. Aki befelé forduló alkat, neki fontos lehet, hogy viszonylag sokat legyen egyedül, mert így tud megnyugodni. Aki több társaságra vágyik, ilyenkor is bátran elmehet a barátaival. Ha egymást tiszteletben tartjuk, mindkét fél jól jöhet ki ezekből a helyzetekből.

 

 

 

 

 

Fotó: fotolia.com/aaron_amat

Szerkeszt., 04.04.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.