Fizetni vagy nem fizetni: az itt a kérdés

Fizetni vagy nem fizetni: az itt a kérdés

4 | 256 Hívások

Fizetni vagy nem fizetni? Pro és kontra az ingyenes és a fizetős társkeresőkről.

 

Ezt a kérdést úgy is fel lehet tenni, hogy érdemes-e fizetni a társkereső oldalaknak vagy sem? Mivel nyújtanak, nyújtanak-e több szolgáltatást azok, akik fizetős oldalt működtetnek?

Nagyon sokféle oldal működik. Van teljesen ingyenes is, van, ahol bizonyos (alap)szolgáltatások ingyenesek, de mondjuk már azért, hogy bárkivel levelezni tudjon, fizetni kell. És vannak teljesen fizetős oldalak is, ahova már regisztráció mellé kérik egyből a regisztrációs díj befizetését is.

 

Az általános nézet az, hogy ha fizetős, akkor jobban szűrt a tagság, ha ingyenes, akkor fű-fa-virág-gaz ott tobzódik rajta, semmilyen szűrő nincs. Ez részben igaz, de ugyanakkor ferdít is. Valóban a teljesen vagy részben ingyenes társkereső oldalakon sokkal többen vannak regisztrálva, mint a teljesen fizetősökön, de az, hogy ott valójában ki van fent, kinek mi működik jól, az nem kifejezetten azon múlik, hogy fizetős-e vagy sem.

 

Ráadásul az sem mindegy, hogy mit tudunk csinálni fizetés nélkül vagy csak fizetéssel. Van, ahol ingyenes minden, de annyira egyszerű a felület, hogy maximum kapcsolatfelvételre jó a rendszer, utána át kell menni egy saját, privát mailcímre, hogy egyátalán kommunikáció kezdődhessen el.  Ne felejtsük el, hogy rengeteg szélhámos is regisztrálhat ezeken az oldalokon. Léteznek viszont olyan megoldások is, ahol például csak regisztrálni tudunk, adatlapot kitölteni, és havonta limitált számú levelet küldeni (max 1-3). Ha ennél több szolgáltatást szeretnénk (több levél, szűrők beállítása stb.), akkor már fizetni kell. Van, ahol már a másik profilképét sem tudjuk megnézni fizetés nélkül, viszont lehet korlátozottan levelezni. És vannak olyan társkeresők, ahol már a belépés is tagsági díjhoz kötött. Ezeken az oldalakon majdnem minden szolgáltatás benne van az alapcsomagban, csak olyan extrákért kell fizetni, amikre nem is biztos, hogy szükség van.

 

Az biztos, hogy a társkereső oldalak fő bevételi forrása a tagsági díj (illetve az oldalon megjelenő reklám), és mindnek az az érdeke, hogy a regisztrálók többsége fizessen nekik. A kérdés az, hogy nekünk, mint felhasználónak, mi éri meg: kellenek-e azok a szolgáltatások, amik a fizetés után elérhetőek? És még pár fontos kérdés: olyan-e az oldal, amit jól tudunk használni? Milyen többletet nyújt az oldal? Mennyire szűrik a jelentkezőket? Mennyire aktív, élő a tagság? Mekkora a mozgás az oldalon? Milyen az oldal és a tagság stílusa, korosztálya, mennyire a mi céljainknak felel meg az oldal (társkeresés, barát-kereső stb.)?

 

Épp ezért talán azt javasolnánk, hogy először próbáljuk ki az oldalt ingyenesen. Legtöbbről már így kideríthetőek azok a válaszok amik alapján eldönthetjük, hogy érdemes-e előfizetni vagy sem.

 

A csak fizetősöknél – mivel kicsit zsákbamacskát árulnak – érdeklődjünk, kérdezzünk, olvassunk utána a véleményeknek, és ha szimpatikusak, akkor áldozzunk rá egy próbaösszeget (a legkisebb csomag legrövidebb változatát), amennyit nem sajnálunk, ha esetleg kiderül, hogy mégse a mi megoldásunk.

 

És ami a legfontosabb: soha nem tudhatjuk, hogy hol kivel találkozunk. Soha ne legyenek előítéleteink se az ingyenes, se a fizetős társkeresőkkel szemben, ahogy azzal sem, hogy nagy vagy kicsi a tagság. Mert nekünk csak EGY valaki kell, Ő. És ő megbújhat egy több tízezres tömegben ugyanúgy, mint egy pár ezresben. Pont ez a szépsége és a nehézsége az online társkeresésnek: hogy azt az egyet megtaláljuk.

 

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/verctorfusionart

Szerkeszt., 17.01.2019

Istvan.1954
0 | 18.01.2019, 08:35

Kedves Emma!
Nem prémium tag nem láthatja, hogy ki jelölte kedvencnek.
Ennyi információ jelenik meg:
„Kedvencnek jelölt 1 tag. Legyen Ön is prémium tag, hogy megtudja, ki jelölte Önt kedvencnek.”

Ismeretlenül nem sietem el az előfizetést. Az is lehetséges, hogy egy tréfás kedvű felhasználó mindenkit kedvencnek jelöl.

Ésszerű távolságban (50 km) -10 és +5 éves korcsoportban egy 67 éves prémium tag található. Neki írhatok minden nap három levelet.

Újabban a mosolyok is aktivitásnak számítódnak, de egyébként a legtöbben félreértik, és kapcsolatfelvételre nincs mód.

István

papirsarkany
0 | 18.01.2019, 05:09

A hivatkozás lehetősége is sokat jelentene a bolgbejegyzések hozzászólásainál. Alap lenne szerintem ahhoz, hogy értelmes, folyamatos, valódi párbeszédek alakulhassanak ki...

Emma
0 | 17.01.2019, 19:54

Kedves Istvan.1954!

Telejesen igazat adok Önnek abban hogy „Ismerem-e eléggé azt a szolgáltatást, amiért majd fizetek”..

Ön mint alaptagként szinte teljes mértékben kipróbálhatja az oldalt, ugyanis a "nem-prémium tagok" a prémium előfizetőkenk naponta 3 levelet is küldhetnek illetve válaszolhatnak a levelekre.

A kedvencnek jelölést is láthatják a "nem-prémium tagok", csak az "összeillünk" funkció van a prémium tagoknak fenntartva.

A mosolyok küldésének a szerepe az, ha valaki valakinek szimpatikus, küldhet egy mosolyt és a másik erre valamilyen formában válaszolhat, feltvéve hogy a szimpátia kölcsönös.

Szívesen várjuk a további észrevételeket. :)

Istvan.1954
0 | 17.01.2019, 12:25

A „Fizetni vagy nem fizetni: az itt a kérdés” csak a második kérdés.

Az első: „Ismerem-e eléggé azt a szolgáltatást, amiért majd fizetek”

Sajnos csak a fizetés után derül ki, hogy mit ér a prémium tagság. Más területről vett példaként a Netflix egy teljes próbahónapot ad a szolgáltatás megismerésére. Az azonosítás bankkártya szám alapján történik, tehát limitált az ingyenesen igénybe vehető teszt időszakok száma. Egy napot vagy legalább néhány órát itt is célszerű lenne adni, a fizetős tagság megismerésére. (Volt már féléves tagságom, mások érdekében javaslom.)

A ki nézett meg kevésbé fontos, mert a jelenlegi formában nem csak az érdeklődést jelzi.

A mosolyok teljesen feleslegesek.

Időnként lehetne „Happy Hour” vagy „Happy Day”, amikor a nem fizetős tagok is kipróbálhatják a lehetőségeiket.

Havonta néhány (3-5-7) levélírási lehetőség is sokat jelentene.

Előfizetésre ösztönző lehetne, ha a nem prémium tagok is látnánk, hogy ki jelölt kedvencnek, ettől az egy változtatástól nagyon sokat javulna a portál használhatósága és eredményessége.