Fizetni vagy nem fizetni: az itt a kérdés

Fizetni vagy nem fizetni: az itt a kérdés

4 | 336 Hívások

Fizetni vagy nem fizetni? Pro és kontra az ingyenes és a fizetős társkeresőkről.

 

Ezt a kérdést úgy is fel lehet tenni, hogy érdemes-e fizetni a társkereső oldalaknak vagy sem? Mivel nyújtanak, nyújtanak-e több szolgáltatást azok, akik fizetős oldalt működtetnek?

Nagyon sokféle oldal működik. Van teljesen ingyenes is, van, ahol bizonyos (alap)szolgáltatások ingyenesek, de mondjuk már azért, hogy bárkivel levelezni tudjon, fizetni kell. És vannak teljesen fizetős oldalak is, ahova már regisztráció mellé kérik egyből a regisztrációs díj befizetését is.

 

Az általános nézet az, hogy ha fizetős, akkor jobban szűrt a tagság, ha ingyenes, akkor fű-fa-virág-gaz ott tobzódik rajta, semmilyen szűrő nincs. Ez részben igaz, de ugyanakkor ferdít is. Valóban a teljesen vagy részben ingyenes társkereső oldalakon sokkal többen vannak regisztrálva, mint a teljesen fizetősökön, de az, hogy ott valójában ki van fent, kinek mi működik jól, az nem kifejezetten azon múlik, hogy fizetős-e vagy sem.

 

Ráadásul az sem mindegy, hogy mit tudunk csinálni fizetés nélkül vagy csak fizetéssel. Van, ahol ingyenes minden, de annyira egyszerű a felület, hogy maximum kapcsolatfelvételre jó a rendszer, utána át kell menni egy saját, privát mailcímre, hogy egyátalán kommunikáció kezdődhessen el.  Ne felejtsük el, hogy rengeteg szélhámos is regisztrálhat ezeken az oldalokon. Léteznek viszont olyan megoldások is, ahol például csak regisztrálni tudunk, adatlapot kitölteni, és havonta limitált számú levelet küldeni (max 1-3). Ha ennél több szolgáltatást szeretnénk (több levél, szűrők beállítása stb.), akkor már fizetni kell. Van, ahol már a másik profilképét sem tudjuk megnézni fizetés nélkül, viszont lehet korlátozottan levelezni. És vannak olyan társkeresők, ahol már a belépés is tagsági díjhoz kötött. Ezeken az oldalakon majdnem minden szolgáltatás benne van az alapcsomagban, csak olyan extrákért kell fizetni, amikre nem is biztos, hogy szükség van.

 

Az biztos, hogy a társkereső oldalak fő bevételi forrása a tagsági díj (illetve az oldalon megjelenő reklám), és mindnek az az érdeke, hogy a regisztrálók többsége fizessen nekik. A kérdés az, hogy nekünk, mint felhasználónak, mi éri meg: kellenek-e azok a szolgáltatások, amik a fizetés után elérhetőek? És még pár fontos kérdés: olyan-e az oldal, amit jól tudunk használni? Milyen többletet nyújt az oldal? Mennyire szűrik a jelentkezőket? Mennyire aktív, élő a tagság? Mekkora a mozgás az oldalon? Milyen az oldal és a tagság stílusa, korosztálya, mennyire a mi céljainknak felel meg az oldal (társkeresés, barát-kereső stb.)?

 

Épp ezért talán azt javasolnánk, hogy először próbáljuk ki az oldalt ingyenesen. Legtöbbről már így kideríthetőek azok a válaszok amik alapján eldönthetjük, hogy érdemes-e előfizetni vagy sem.

 

A csak fizetősöknél – mivel kicsit zsákbamacskát árulnak – érdeklődjünk, kérdezzünk, olvassunk utána a véleményeknek, és ha szimpatikusak, akkor áldozzunk rá egy próbaösszeget (a legkisebb csomag legrövidebb változatát), amennyit nem sajnálunk, ha esetleg kiderül, hogy mégse a mi megoldásunk.

 

És ami a legfontosabb: soha nem tudhatjuk, hogy hol kivel találkozunk. Soha ne legyenek előítéleteink se az ingyenes, se a fizetős társkeresőkkel szemben, ahogy azzal sem, hogy nagy vagy kicsi a tagság. Mert nekünk csak EGY valaki kell, Ő. És ő megbújhat egy több tízezres tömegben ugyanúgy, mint egy pár ezresben. Pont ez a szépsége és a nehézsége az online társkeresésnek: hogy azt az egyet megtaláljuk.

 

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/verctorfusionart

Szerkeszt., 17.01.2019

Emma
0 | 17.01.2019, 19:54

Kedves Istvan.1954!

Telejesen igazat adok Önnek abban hogy „Ismerem-e eléggé azt a szolgáltatást, amiért majd fizetek”..

Ön mint alaptagként szinte teljes mértékben kipróbálhatja az oldalt, ugyanis a "nem-prémium tagok" a prémium előfizetőkenk naponta 3 levelet is küldhetnek illetve válaszolhatnak a levelekre.

A kedvencnek jelölést is láthatják a "nem-prémium tagok", csak az "összeillünk" funkció van a prémium tagoknak fenntartva.

A mosolyok küldésének a szerepe az, ha valaki valakinek szimpatikus, küldhet egy mosolyt és a másik erre valamilyen formában válaszolhat, feltvéve hogy a szimpátia kölcsönös.

Szívesen várjuk a további észrevételeket. :)