Miben tudnak többet a fizető társkereső oldalak?

Miben tudnak többet a fizető társkereső oldalak?

2 | 2498 Hívások

Fizetni vagy nem fizetni, ez itt a kérdés

Ahogy az internet szépen lassan beszivárgott a hétköznapi ember életébe, tagadhatatlanul kinyílt a világ. Ma már el sem tudnánk képzelni, hogy milyen volt az élet a virtuális világ nélkül, ahol pillanatok alatt utánanézhetünk bárminek, kapcsolatba léphetünk bárkivel aki jelen van ott, és bárhol a világon kereshetünk barátokat, hobbipajtásokat vagy szerelmet is.

Egymás után jelennek meg az online társkeresö szolgáltatások, némelyik ingyen, némelyik előfizetéssel, bár sokszor nem tudni, hogy mit is kaphatunk a pénzünkért. Vegyük végig a társkereső oldalak (pontosabban a segítségükkel történő pártalálás) fázisait, és nézzük meg, hogy mi lehet a különbség az ingyenes és a költséggel terhelt szolgáltatások között.

 

Regisztráció és szűrések

A regisztrációs folyamatban az ingyenesség nyitott kapukat jelent boldog-boldogtalan számára. Ha valamilyen szolgáltatásért fizetni kell, az mindenképpen szűri a jelentkezőket. Természetesen az, hogy valaki ki tud-e fizetni valamekkora összeget, a lényéről még nem árul el túl sokat, de ha hajlandó pénzt áldozni a dologra, az a szándékai/érdeklődése komolyságát mutatja. (Vannak olyan - kifejezetten jó anyagi körülmények között élők számára kialakított - oldalak, amelyek belépti díja annyira magas, hogy csak az adott társadalmi osztály tagjai tudják kifizetni, így jó eséllyel a belépők saját "köreikben" ismerkedhetnek.)

Az ingyenes oldalakon valószínűleg senki sem monitorozza a belépőket. Semmilyen szűrés vagy ellenőrzés nincs arra vonatkozóan, hogy mennyiben valóságosak az adatlapján megadott információk, hiszen legfeljebb olyan eszközökkel operálnak, amelyek az oldal automatizmusába beilleszthetőek. Gyakoriak az internetes csalások és a hamis adatlapok is. A fizetős szolgáltatásnak gyakran része a belépőkkel való egyeztetés, illetve annak kézi, élő személy általi szűrése, hogy mely adatlap lehet hamis, illetve "troll".

 

A keresés lehetőségei

A fizetős szolgáltatások esetében az online keresési lehetőségek mellett gyakran offline módszerek is "csatasorba állíthatóak". Az ilyen irodák vállalják, hogy komolyabb vagy kevésbé komoly pszichológiai tesztek, illetve elvárt egyezések alapján segítenek megtalálni számunkra az ideális párt. Ez akkor lehet fontos, ha szűkíteni akarjuk a kört, illetve segítséget szeretnénk kapni abban, hogy csak az ideálisnak tűnő potenciális partnerekkel kelljen foglalkoznunk.

Az online lehetőségek nyújtotta kereteken belül az ingyenes oldalakon is széles skálán mozog a keresési lehetőségek száma. A paraméterezett keresés lehetővé teszi az adatbázis azon tagjainak kilistázását, akik megfelelnek az adott tulajdonságoknak. Saját érdeklődési köre szerint mindenki címkézheti saját magát, így akár szívünkcsücske téma, képzettség vagy hobbi szerinti listákba is bekerülhetünk, hogy ott is megleljenek a hasonló érdeklődésű jelöltek.

Az online társkereső portálokon gyakran vannak fórumok és tematikus csoportok, ahol kisebb-nagyobb társaságban lehet "beszédbe elegyedni" vagy csak figyelgetni-olvasgatni egymás válaszait, mielőtt megszólítanánk egymást. Ez az egyik olyan terület, ahol érzékelhetjük a fizető szolgáltatások előnyeit, hiszen privát chatszoba, kiemelt megjelenési lehetőség stb. áll a prémium ügyfelek rendelkezésére.

 

Hogyan vehetjük fel a kapcsolatot?

Az ingyenes weboldalakon gyakran nagyon egyszerű lehetőségei vannak annak, hogy a kiválasztott személlyel kapcsolatba lépjünk. Még a belső levelezési rendszer sem alap, de a saját csevegőszoba meg aztán végképp ritkaság, még a fizetős oldalakon is. Pedig nagy segítség tud lenni, és sok bosszúságtól kímélhet meg bennünket, ha a szimpatikusnak tűnő személlyel könnyen és gyorsan fel tudjuk venni a kontaktust, nem kell miatta új böngészőablakot nyitni, levelezőprogramba belépni stb. Az pedig külön öröm, ha láthatjuk, hogy éppen gép előtt van-e (online-e), amikor írunk neki.

 

Melyik a jobb?

Érdemes minden lehetőség esetében megnézni és összehasonlítani a konkrét szolgáltatásokat. Általában jellemző azonban, hogy a fizetős tagságot fenntartó oldalak szolgáltatásai átgondoltabbak, kényelmesebbek vagy egyszerűen magasabb technikai színvonalat tudnak képviselni. Gyakori, hogy egy társkereső oldalnak van alap (ingyenes) és prémium azaz fizetős partneri tagsága, itt általában plusz szolgáltatások adják a különbség javát (korlátlan kommunikáció mindenkivel, adatlapja látogatói, privát chat használata stb.).

 

Foto: (c) michaeljung / fotolia.com

Szerkeszt., 07.05.2015

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.