A hűtlenség pszichológiája

A hűtlenség pszichológiája

2 | 1546 Hívások

A hűtlenség egy házasságon kívüli érzelmi vagy szexuális viszony, és persze ezzel együtt a partner becsapása, elárulása.

 

Férfi és a nő ugyanúgy lehet hűtlen

 

A hűtlenségről már sokat hallhattunk különböző a TV műsorokban, olvashattunk róla más médiákban, de nem hűtlenség pszichológiáját eddig nem igazán fejtegették. Sokan úgy gondolják, hogy a hűtlenség egyik legfőbb oka a házasság labilitása. Ez az érzés azért alakulhat ki a felek között, mert az egyik azt hiheti, hogy alacsonyabb rendű vagy nem annyira értékes, mint partnere. Ha bármelyik fél úgy érzi, hogy kettejük között egyenlőtlenség van, és a másik fél felsőbbrendű – akár a keresetét tekintve, akár más szemszögből nézve -, az sajnos gyakran kisebbrendűségi komplexushoz vezethet. Ez az elmében rendkívül rossz gondolatokat képez, és jövőbizonytalanságot okoz.Bár az ilyen dolgokat könnyű orvosolni az által, hogy a felek leülnek, és megbeszélik dolgaikat, de ha elhatalmasodik a komplexus, az érintett fél házasságon kívül próbál boldogulni. A házasságtörő a hűtlenség pillanatában azt gondolja, hogy egy esetleges különválás esetén valakiben meg kell bíznia. Ha ugyanis a hűtlen személyt rajtakapják, és kidobják, ő még mindig azzal a megelégedett érzéssel távozik a kapcsolatból, hogy ezzel a cselekedetével megmutatta a felsőbbrendűségét a másiknak, és még mindig nem veszi észre a saját hibáit.A hűtlenség, vagy házasságon kívüli kapcsolat bizony egy olyan cselekedet, melyet a másik megcsalt fél nem könnyen tud megemészteni. Egy olyan élettapasztalat, melynek gondolatához egyszerűen nem tud hozzászokni legjobb erőfeszítései ellenére sem.

 

A hűtlenségnek rengeteg oka lehet

 

Általában a házastárs nem azért csalja meg a párját, hogy megbántsa, hanem azért, hogy kielégítse a saját érzéseit. A kutatások szerint többségében válással végződik a megcsalás.

 

A féltékenység is alapos okot ad a hűtlenségre

 

Ha az egyik fél féltékeny a másikra – mindegy, hogy valós vagy valótlan oknál fogva -, bizony nagy esély van rá, hogy kedvese egyszer tényleg okot ad a féltékenységre, és kapcsolaton kívül fog kielégülést keresni. Ha egy nő túlságosan előretörő, karrierista típus, otthonülő párja könnyen érezheti úgy, hogy azért tölt olyan sok időt távol az otthonától, mert szándékosan kerüli, vagy hanyagolja őt, és ilyen körülmények között keres kapcsolaton kívüli kalandot. Természetesen ugyanez vonatkozhat arra az esetre is, ha a férfi túl elfoglalt, de a nők ezt mindig hajlamosabbak tolerálni, mint az erősebbik nem tagjai. Ha elhanyagolnak valakit, az hűtlenséghez vezethet – és mindegy, hogy szándékos volt a megcsalás, vagy nem.

 

Néha a hosszú kapcsolat unalmassá válhat

 

Persze nem szükségszerű, hogy megunjuk a másikat, ez az élethelyzettől és a partnertől függ. Bizonyos események miatt a személy unatkozik, és kapcsolaton kívül próbál boldogulni – ilyenkor többnyire megfeledkezik magáról és a körülötte lévőkről egy kis időre. A kapcsolatban felbukkanó unalom oka a hosszú, együtt töltött éveknek tudható be, és annak a ténynek, hogy a többnyire eltűnik az öröm, és a romantika. A felek keveset kommunikálnak, a szeretet és a törődés, ami egy jól működő kapcsolathoz szükséges, minimálisra csökken. Gyakran a szexet is hanyagolni kezdik. És, hogy kijöjjön ebből a frusztrációból, az elnyomott fél gyakran próbál olyan személyt keresni, aki törődik vele, akitől megkapja a kezdetek csodáját. Az elhanyagolt emberek gyakran csoportokban beszélik meg e problémákat és ennek eredményeképpen könnyebben találnak társat. Nagy hiba ez, hiszen elsősorban otthon, a partnerrel kellene leülni, és elmondani, mi az, ami hiányzik a kapcsolatból.Bár néhány tanulmány született már ebben a témában, a hűtlenség lelki háttere még sok kutatást igényel. Gyakran az egyik fél hibáztatja a partnerét a viselkedése miatt, anélkül, hogy látná a saját hibáit. Meggondolatlan cselekedet a hűtlenség, mely frusztrációból ered, és azért hogy újra egyfajta örömforráshoz jussunk. Furcsa hasonlat, de olyan ez, mint bolti tolvajlás. A személy a boltban való lopásban elégül ki, de nem azért lop, mert szüksége van konkrétan egy kézzelfogható árucikkre, hanem azért csinálja, mert kell neki egy borzongás attól, amit csinál, és nem feltételezik róla, hogy megteszi. Olyan ez, mint egy közös tulajdon megrongálása, amit a diákok csinálnak. Nem akarnak elérni vele semmit sem, de „jó” érzés számukra.

Száz szónak is egy a vége: ha figyelmesek vagyunk a társunkkal, az jobb megértéshez és hűséghez vezet. (noiportal -Berényi Fanny)

 

 

 

Szerkeszt., 20.09.2017