Netes társkeresés – tanácsok az első randira

Netes társkeresés – tanácsok az első randira

3 | 3486 Hívások

Online világból a valóságba

 

Mindannyian tudjuk, de az 50 Plusz Klub blogjában is sokszor volt szó arról, hogy az internetes társkeresés számos bizonytalansági tényezőt rejt magában. Természetesen kockázata mindenfajta társkeresésnek van, hiszen – így vagy úgy – ismeretlen emberekkel kerülünk kapcsolatba, és rövid idő, egy-két fénykép illetve néhány levélváltás vagy telefon során kell eldöntenünk, hogy felkeltette-e az érdeklődésünket.

 

Az online világ igen sajátos tér, hiszen számtalan információt megtalálhatunk itt, ugyanakkor bárki olyan arculatot alakíthat ki magunkról, amilyet csak akar. Ehhez még csak igaztalanságot sem kell állítania, elég ha évtizedekkel korábbi vagy szokatlanul jól sikerült, esetleg félreérthető fotókat tölt fel, vagy éppen az életével kapcsolatos adatokat szelektálva, olyan dolgokat sugallva csoportosítja, amelyek (már) nem igazak rá.

 

A randi előkészítése

 

Ne elégedjen meg azzal, amit az adott társkereső oldalon megtudott a másikról! Ha van lehetősége, próbálja meg megtalálni más társkereső oldalakon is, vagy a Facebookon.

Használja a megérzéseit! A levelezés/chat során rengeteget elárul, hogy valaki hogyan fejezi ki magát. Nem mindegy hogyan vesz részt a beszélgetésekben, megválaszolja-e a kérdéseit vagy hárít, érdeklődő-e stb.. Az összbenyomás alapján döntse el, hogy egyáltalán akar-e találkozni vele.

A biztonság szempontjából rendkívül fontos, hogy – bármilyen vonzó vagy szimpatikus is az illető – ne adjon ki neki semmilyen elérhetőséget, főleg lakcímet és a munkahely címét ne. Sajnos előfordulhat, hogy ha mégsem sikeres a találkozás, és ha közli is vele, hogy nem számíthat további randikra, zokon veszi és zaklatni próbál.

A helyszín kiválasztása – ha akarja – lehet a férfi feladata, de nem szabad zokon vennie, ha a nő kéri, hogy forgalmasabb helyen találkozzanak, és nem engedi, hogy érte menjen. Az sem furcsa, ha a hölgy ragaszkodik a nappali programhoz.

Nem érdemes sokáig húzni az előzetes ismerkedést és beszélgetést, hiszen sokan Önök közül nem csak szabadidőpartnert keresnek. A párkapcsolatban mindkét félnek fontos a másik személyes vonzereje és megjelenése, ezért mihamarabb érdemes sort keríteni a személyes találkozásra. Ugyanakkor ne hagyja magát siettetni, és mindenképpen tisztázzák előre, hogy ki milyen céllal ismerkedik (még ha azt korai is volna megfogalmazni, hogy ki mit vár ettől a kapcsolattól), hiszen ennek hiánya a kapcsolat nagyon korai szakaszában is félreértést és fájdalmakat okozhat.

 

A várva várt randi

 

Saját magának könnyíti meg a dolgokat, ha igyekszik elkerülni mindenféle elvárást a másikkal kapcsolatban. Természetes, hogy a róla eljutott információk, valamilyen benyomást kialakítanak Önben, de igyekezzen mindig tudatosítani, hogy nem biztos, hogy az olyan, amilyennek elképzeli. Ne építsen légvárakat, inkább azon igyekezzen, hogy nyitott, rugalmas és elfogadó legyen! Ugyanígy azt se vegye túlságosan magára, ha a másiknak vannak Önnel szemben túlzó elképzelései, inkább vegye lazán, és igyekezzen valós élményekké kovácsolni őket!

Érdemes az első találkozást rövidre szervezni. Soha nem tudhatjuk, hogy mennyiben tér el a másik attól, amit korábban megtudtunk róla, nem érdemes egy hosszú vacsorát egy drága étteremben elkölteni, miközben mindketten feszengünk. Egy jól sikerült kávézást mindig meg lehet toldani egy mozival, ha kell, ezért inkább fél-egyórás találkozóra készüljünk.

Ami az öltözködést illeti, nem érdemes túlságosan elegáns ruhát választani (hacsak nem nagyon elegáns helyre szól a meghívás). Legjobban tesszük, ha stílusban azokhoz a fotókhoz igazodunk, amelyeket a másik már láthatott rólunk. Érdemes olyan ruhát választani, amelyben magabiztosak vagyunk, jól és vonzónak érezzük magunkat.

A beszélgetéshez olyan témákat válasszunk, amelyeken keresztül minél jobban meg tudják ismerni egymást. Munka, tanulmányok, karrier, család, célok... természetesen nem kell iskolás rendszerben végighaladni mindenen, de ezekben a témakörökben jó eséllyel fognak olyat is találni, ahol boldogan elidőznek, mert mindketten izgalmasnak találják. Mindenképpen érdemes kerülni a múltbeli párkapcsolatok, szakítások, csalódások témakörét, és nem érdemes egymást nyomasztani a családdal, gyerekkel kapcsolatos tervekkel sem.

 

A randi lezárása

 

Mivel mindketten intenzív keresésben vannak, érdemes nyílt kártyákkal játszani. Ez persze nem azt jelenti, hogy gázoljon át a másik érzelmein vagy éppen szégyenítse meg. Ugyanakkor ne húzza az idejét ígéretekkel, amelyeket már akkor is tudja, hogy nem fogja betartani, amikor kimondja. Ha megvan hozzá a temperamentumuk, akár azt is bevállalhatják, hogy a randi során mindketten elmondják, hogy mi tetszik (vagy kevésbé tetszik) a másikban. Természetesen ezt is az alapvető illemszabályok betartásával, tiszteletteljes hangnemben.

Ha elváláskor azt érzi, hogy nem érett folytatásra Önben a dolog, mondja el, kivéve, ha arra számít, hogy irracionálisan vagy kellemetlenül reagál majd, ebben az esetben jobb, ha online búcsúzik el tőle. Ha viszont szeretné újra látni, nyugodtan mondja el neki, ha azt ígéri, hogy felhívja majd, azt is jelezze, hogy nagyságrendileg mikor várható a hívása, hogy ne kelljen hetekig tűkön ülnie.

 

Randi etikett

 

Megbeszélt randira mindig menjen el! Ha valami közbejön és nem tud megjelenni, vagy késni fog, mindig értesítse a másikat!

A tiszteletét fejezi ki a másik iránt, ha nem öltözi alul az eseményt. Legyen legalább sportosan elegáns, vagy hétköznapian stílusos. A tisztelet jele az is, ha randi közben nem mobilozik (lehetőleg kapcsolja is ki vagy legalább némítse le).

Természetes, hogy Ön elővigyázatos, hiszen nem ismerik egymást, de ne legyen nyíltan bizalmatlan vagy gyanakvó, mert az sértő lehet a másik számára. Mielőtt mondana valamit, gondolja meg, hogy Önnek hogy esne ugyanaz a másik szájából!

Ha a randipartner viselkedése vállalhatatlan vagy ordít róla, hogy teljesen más céllal jelent meg mint Ön, igyekezzen minél hamarabb rövidre zárni a helyzetet. Ne legyen udvariatlan és ne bonyolódjon vitába, búcsúzzon el és távozzon.

 

Önnek milyen eddigi tapasztalatai vannak az első randin?

 

Szerkeszt., 16.03.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.