5 elbűvölő szépségű őszi kirándulóhely

5 elbűvölő szépségű őszi kirándulóhely

2 | 1380 Hívások

5 elbűvölő szépségű őszi kirándulóhely

Beköszöntött a szeptember, elvonult a kánikula, őszire fordul az idő, de a kirándulófelszerelést mégsem kell még a szögre akasztani, hiszen számos csodálatos helyre látogathatunk el Magyarországon.

 

 

1. Pilis

A Pilis hegység a Dunántúli-középhegység legkeletibb csücskében helyezkedik el, mely csaknem összeér a Visegrádi-hegységgel. A Pilis hegység legmagasabb csúcsa a Pilis, melynek legfelső pontjának tengerszint feletti magassága 756 méter. A Pilis hegységben számos barlang található, melyek közül 15 fokozottan védett kategóriába sorolható. A Pilis hegység a középkori királyaink kedvenc vadászterülete volt, de pálos remeték is laktak a hegyekben. Napjainkban kedvelt kirándulóhely. A kirándulók legkedveltebb célpontja a Pilis-tető, a Pilisszentkereszti szurdok és a Nagy-Kevély csúcsa.

 

2. Drégely vára

A Börzsöny vulkanikus sziklacsúcsán található Drégely vára, melynek történetét még Tinódi Lantos Sebestyén és Arany János is megénekelte, históriája az 1200-as évekig vezethető vissza. A Nemzeti Várprogram keretében felújításra kerülő vár nagy jelentőségű idegenforgalmi célpont, évente több ezer turista keresi fel a gyönyörű erdőség fölé magasodó várromot. Szondi György várában kiállítóterem és turisztikai központ is üzemel. Drégely várát 1990-ben a nemzeti örökséggé nyilvánították.

 

3. Pepi-kert

A Hármas-Körös holtága mellett jött létre a Szarvasi arborétum, melyet a környéken lakók Pepi-kertnek neveznek. Az arborétum területén található hírneves dendrológiai kollekció, de emellett számos növényt, gombafajokat, sőt zoológiai kincseket is meg lehet tekinteni azoknak, akik meglátogatják ezt a meseszép helyet. Ezen a 82 hektáros területen – melyből 62 hektár a látogatók számára is meg van nyitva - megnézhetjük a több mint százéves mocsári ciprusokat és mamutfenyőket is. Az érdeklődők akár Pepi gróf Varázstanyáját is megtekinthetik.

 

4. Őrség

Az Őrség története a honfoglaló magyarok koráig nyúlik vissza, aminek köszönhetően hazánk egyik szakrális központjaként is számon van tartva. Az ide látogatók számos látnivalót tekinthetnek meg, legyenek ezek természeti kincsek, történelmi vagy kulturális emlékek. A túrázók égerligetekben, struccpáfrányok között sétálhatnak, miközben változatos mohafajokban, tőzegeper bokrokban és vidrafűben gyönyörködhetnek.

 

5. Gemenc

Ha valaki a Gemenc szót hallja, akkor nagy valószínűséggel tudni fogja, hogy Magyarország legismertebb védett összefüggő ártéri erdőjéről van szó. A Gemenci-erdő rendkívüli faunával és flórával rendelkezik. Jelentős gímszarvas, vaddisznó és őz állományáról híres. De a csendben figyelő nézelődők akár vadmacskát, borzot, rókát, nyestet, vidrát vagy hódot is megleshetnek. Ha valaki a madárvilág iránt érdeklődik, akkor könnyen lehetséges, hogy alkalma nyílhat egy kerecsensólyom vagy egy barnakánya, akár egy bakcsó megpillantására. A Gemenci-erdő 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll.

Az ősz beköszöntével ne gubódzunk be, ne maradjunk a négy fal között, inkább induljunk útnak, hiszen hazánk számos látnivalót kínál ebben az évszakban is.

 

 

 

Szerkeszt., 12.09.2019