A legszebb őszi kirándulóhelyek

A legszebb őszi kirándulóhelyek

8 | 2682 Hívások

Az őszi túrák célpontjainak kiválasztásánál több szempont is szerepet játszhat, különösen, ha kisgyermekkel, vagy szenior korú családtaggal utazunk. Van, aki a gyógyító helyeket, meleg vizes fürdőket részesíti előnyben, hogy kiheverje a nyári megterhelést (pl. a kerti munkákat), illetve feltöltse a melegtartalékait a tél kezdete előtt. Van, aki az őszi erdő látványát és kincseit keresi, így a színesedő lombkorona, a bogyós gyümölcsök, gombák jelentik számára a legvonzóbb paramétereket. Sokan vannak, akik igyekeznek úgy programot választani, hogy ha rosszra fordul az idő, akkor se kelljen csalódottan hazaoldalogniuk, így város- vagy várnézéseket, kiállításokat vagy egyéb beltéri kulturális programokat iktatnak az utazás programjai közé.

 

Nézzünk minden kategóriából néhányat hazánk turista célpontjai közül!

 

Gyógyító helyek

Hazánk gyógyító helyeinek egyik legfontosabb csoportját képezik azok települések, amelyek az ún. Szent György vonalak kereszteződéseinél terülnek el. Ezek a vonalak olyan területeken húzódnak át, amelyek energiája magasabb rezgésszámú, mint más helyeké, emiatt adott esetben gyógyító hatással is lehetnek arra, aki ezekre a rezgésekre rá tud hangolódni. Nagyon fontos, hogy ha ezekre a helyekre ellátogatunk, akkor nagy tudatossággal tegyük ezt, hiszen ezzel növeljük a ráhangolódás és a gyógyulás esélyét.

Hazánkban a Ley-vonalaknak is nevezett Szent György-vonalak mentén található a majki remeteség, a piliszszentkereszti cisztercita kolostor romja, a piliszszentiváni Ördög-szikla, Dömösön a Vadálló-kő és a Csodafa kápolna.

Számos olyan hely (szikla, domb, forrás, patak, tó) is van, amely valamilyen oknál fogva szent helynek minősül. Sok esetben ezeknek is köze van a Ley-vonalakhoz, de amiatt is nyilváníthattak szentté pl. egy forrást, mert később szentté avatott embernek volt köze hozzá. Ilyen pl. Vászolyban a Szent Jakab forrás vagy a Szent Endre kútja, amelyek vizének gyógyító erőt tulajdonítanak. A Mátrában is találunk ilyen forrást, Mátraverebélyen a Szentkút elnevezésűt, amelynek gyógyító hatásáról már a középkor óta vannak feljegyzések.

 

Meleg vizes fürdők

Termál-, és gyógyvizekben hazánk kifejezetten gazdag. Az elmúlt években - részben az európai uniós forrásokra támaszkodva - gomba módra szaporodnak a hőforrásokra épülő különleges kiszolgálást nyújtó helyek, így több fürdőt is korszerűsítettek Budapesten (Rudas, Rác, Dandár Fürdő) és országszerte is (Túrkeve, Parajd, Eger, Kerekdomb- Tiszakécske, Nyíregyháza-Sóstó, Bük, Mohács stb.).

Számos esetben komplett wellness-szállókat építettek ezen forrásokra, illetve a fürdők mellé, de gyakran a gyógyvizes intézmény független, és a kiválasztott árszínvonalú szálláshelyen megszállva, nyugdíjas belépővel kellemes árakon látogathatjuk és szerezhetünk üdítő élményeket.

 

Az őszi erdő vonzereje

Az egyik legnépszerűbb hazai kirándulóhely a Káli-medence, amelyet a hazai Provence-nak is neveznek. Gyönyörű tájai, természeti szépségei minden évszakban rabul ejtenek, de aki a színesedő természet szépségeiben szeretne elmerülni, az bátran választhatja ezt a tájat ősszel is. Hegyestű, Salföld, Köveskál, Kővágóörs stb. apró falvaiban olcsó szállást is találhatunk, míg különféle nehézségű turistautak között válogathatunk. A kiváló szőlőtermő vidék szüreti programokkal, szarvasbőgéssel és apró falusi éttermekkel hívogat.

A Bükkben a Szalajka-völgy, a Diósgyőri vár, és a szarvasgomba hívogatja az érdeklődőket. Aki az erdő terméseit szeretné gyűjtögetni, bátran vágjon neki a Mátra erdeinek, Ágasvárról, vagy a Csörgő-szurdokban, a Bárány- vagy a Csóka-kőnél.

 

Félig természet, félig város

Olyan kirándulások tervezésénél, ahol esőnapokat is be kell iktatni, bátran válasszuk Egert, Esztergomot, Pécset, hiszen mindhárom nagyváros közelében találhatóak szépséges kirándulóhelyek is.

Eger városát nem nagyon kell bemutatni a turistáknak, hiszen a váron kívül számos múzeuma, barokk és klasszicista házai, és gyógyfürdői egyaránt vonzerőt jelentenek. A természetjárók számára a Szépasszony-völgy, Egerszalók vagy a Szalajka-völgy lehet érdekes látnivaló.

Esztergom a Dunakanyarhoz közel található nagyváros, királyi vára, a Bazilika, múzeumai, kápolnái és templomai számtalan látnivalót kínálnak. Környékén a Rám-szakadék, Etyek bormúzeumai, a királyréti kisvasút, a Nógrádi és a Visegrádi vár, a Duna-Ipoly Nemzeti Park túraösvényei kínálnak látnivalókat.

Pécsett számos múzeum (Zsolnay, Vasarelly, bányászati, néprajzi, természettudományi), a Dzsámi és egyéb templomok és kápolnák, környékén Harkány nemzetközi hírű gyógyfürdője, Villány borvidéke, Orfű csodálatos természeti környezete kínál kiváló kikapcsolódást.

 

Önnek mi a véleménye?

 

Foto: © Horváth Botond / Fotolia.com

Szerkeszt., 16.10.2014

Sissy004
0 | 17.10.2014, 18:04

Kedves Klubtársak!

A fent leírtak - a teljesség igénye nélkül-, valóban páratlan helyekre irányítja figyelmünket.
Ezeket mind érdemes meglátogatni, végignézni.
A fotó csodálatosan adja vissza az őszi táj hangulatát.
Így ősszel, amikor a természetet járom, mindig Petőfi kedves verse jut eszembe:
"Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Kiülök a dombtetőre,
Innen nézek szerteszét,
S hallgatom a fák lehulló
Levelének lágy neszét."......

Bízom abban, hogy a túrakedvelő klubtársak is olvassák, megnézik ezt a bejegyzést és a legközelebbi túránkat esetleg valamelyik felsorolt hely felé tervezik.

Üdvözlettel:
Sissy