Balatoni kulturális programok 2015

Balatoni kulturális programok 2015

4 | 1226 Hívások

A Balaton környéki kisvárosok és a dombok között megbúvó apró falvak évek óta nagyon sokat dolgoznak azért, hogy kivívják a kikapcsolódni és feltöltődni vágyó turisták figyelmét. Az egyre szélesedő programkínálat tematikus és összetett rendezvényeket is magába foglal, a kultúra, sport, a hagyományőrzés és még sok más témakör területén.

Aki kulturális jellegű kikapcsolódásra vágyik, nagyon sokféle program közül választhat, hiszen a szabadtéri színházi előadásoktól és koncertektől kezdve a különféle tárlatokon át az előadásokig, spirituális táborokig számtalan különleges esemény kerül megrendezésre ezen a gyönyörű tájon.

Ennek a cikknek a keretei nem teszik lehetővé, hogy minden programot felsoroljunk, a böngészésre és válogatásra érdemes igénybe venni a számos Balaton-tematikájú regionális és országos programkínáló weboldalakat.

Álljon itt néhány érdekesség a rendkívül széles kínálatból, az érdeklődés felkeltésére!

 

Zenés nyáresti programok

Szabadtéri zenei előadásokkal várják az érdeklődőket többek között Hévízen (Zenés nyári esték) és Siófokon (Ingyenes szabadtéri koncertek) is. A hetente megrendezésre kerülő programok témájáról érdemes jóelőre tájékozódni, hogy olyat választhassunk, amely közel áll az ízlésünkhöz. A klasszikusokon kívül gyakran hangzanak fel musicalek és jazz-soul darabok is.

A Balatonszemesi Jazzudvar minden héten pénteken várja a jazz szerelmeseit a Postamúzeum kertjében. A Régi zene hangversenysorozat közel húszéves múlttal rendelkező, rendkívül népszerű és magas színvonalú szórakozási lehetőség, amelyet Horváth Anikó csembalóművész indított útjára Balatonalmádiban. Július 1-től augusztus 29-ig várják a látogatókat.

 

Múzeumok éjszakája

Az országos programsorozat természetesen a Balaton környéki települések múzeumait is érinti. Június 20-án a múzeumok egész éjjel nyitva tartanak, és különleges tárlatvezetésekkel, zenés programokkal, előadásokkal, kézműves rendezvényekkel és még számtalan más meglepetéssel várják a kultúra barátait. Az északi oldalon, Balatonfüreden, a Vaszary Galéria, a Jókai Emlékház, a Városi Helytörténeti Gyűjtemény és a Vitrolázeum, várja az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája programjain. A rendezvényszervezők nem feledkeznek el a gyermekekről sem, számokra olyan programokkal készülnek, amelyek a múzeumok és tárlatok rideg és érinthetetlen világát testközelbe hozza, izgalmassá teszi. Az éjszakait programok érdekességei a tűz- és fáklyagyújtás köré szerveződő izgalmas programok.

 

Neves napok vigasságai

A nyári időszakban több olyan ünnepnap is van, amelyek köré egy- vagy akár többnapos hagyományőrző programok is szervezhetőek. Ilyen a Péter-Pál nap (jún. 26.), amelyet például Balatonalmádiban a hagyományőrző vigadalomban ünnepelhetünk meg méltóképpen.

A másik ilyen nevezetes nap a Szent Iván éjszakája (jún. 24.), ennek méltó elöltésére például Vonyarcvashegyet ajánljuk, ahol a szertartásos máglyagyújtás mellett változatos programokkal tölthetjük el az év legrövidebb éjszakáját.

 

Színház, standup

Igazán könnyed szórakozást ígér a Szemesi Standup estek programsorozata, amelyet Balatonszemesen, a Latinovits Zoltán művelődési házban rendeznek meg, július 9-től augusztus 19-ig kétheti rendszerességgel, csütörtökönként.

Talán a legnagyobb horderejű kulturális programsorozat a Balaton mellett, az idén tízéves Kultkikötő. Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Balatonföldváron élvezhetünk zenés, táncos és egyéb kulturális programokat ennek keretében, június 26. és augusztus 29. között.

Kifejezetten gyermekeknek szól Veszprémben a Kabóciádé fesztivál, amely játszóházzal, koncertekkel, babaszínházzal és óriás társasjátékokkal várja a legkisebbeket.

 

Lelki egészség, tudatosság

Kissé furcsának tűnhet az Everness fesztivál (jún. 24-28., Balatonakarattya) kulturális programok között való felsorolása, pedig ez a rendezvény nem elsősorban az egészségről szól. A lelki higiéné és a belső munka fontossága megkérdőjelezhetetlen az ember életében, ehhez hallgathatunk igazán lélekemelő és látókör-tágító előadásokat, az elhangzottakat színező és elmélyítő világzenei koncertekkel kísérve. A programsorozatban újdonság, hogy idén tematikus falvak várják az érdeklődőket.

 

Foto: Vadim Gnidash / fotolia.com

Szerkeszt., 11.06.2015

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.