Magyar Toszkána: A Balaton-part egyik legszebb része

Magyar Toszkána: A Balaton-part egyik legszebb része

2 | 4208 Hívások

A Káli-medencét a "magyar Toszkánaként" is emlegetik, nem véletlenül: a Balaton-part egyik legszebb részén igazi mediterrán hangulat fogad, így ideális úti cél mindazok számára, akik szívesen elutaznának Olaszországba, de épp nem engedhetik meg maguknak a külföldi nyaralást. A tájegységet északról a Fekete-hegy, délen a Balaton határolja; a Pécselyi-medencétől pedig a 396 méter magas Halom-hegy választja el. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén elhelyezkedő Káli-medence nevét valószínűleg arról kapta, hogy egykor a Kál nemzetség tagjai éltek ezen az idilli, békés tájon. A több mint 9 ezer hektáros tájvédelmi körzetben található tájegység számos ásvány-, illetve növény- és állattani kincset rejt. De nemcsak a kirándulni szeretők, hanem a történelmi emlékek szerelmesei, illetve a nyugodt kikapcsolódásra, passzív pihenésre vágyók is találnak itt maguknak programot.

 

A Káli-medence kialakulása

A medence vulkanikus eredetű, felületét a 6–3 millió évvel ezelőtti vulkanikus utóműködés során felszínre törő hévizes források formálták egységessé. Korábban, mintegy 10 millió évvel ezelőtt a területet a Pannon-tenger, majd az abból származó kőtenger borította. Ezek nagy részét azóta kibányászták, de maradványaik most is láthatók például Szentbékkálla, Kővágóörs, Köveskál vagy Salföld területén. Ezen kőzettani értékek az országhatárokon kívül is ismertek. A Káli-medencét határoló hegyek, mint a Kopasz- és a Tóti-hegy, a Boncos-tető, a Király-kő és a Hegyes-tű megérnek egy túrát: ezek anyaga homokkő, dolomit, bazalt, illetve mészkő.

 

Káli-medence télen-nyáron

A Káli-medence szépségeiben nemcsak nyáron gyönyörködhetünk. A Fekete-hegyre, az Eötvös-kilátóhoz felmászva minden évszakban gyönyörű kilátás tárul elénk; a Fülöp-hegyről letekintve pedig madártávlatból csodálhatjuk meg a Balatont. Ősszel a környék a szüreti munkálatok jóvoltából megtelik élettel: főként a tó és a szőlőlugasok látványa az, amely miatt a vidék a "magyar Toszkána" becenevet kaphatta. Ha még teljesebb mediterrán élményt szeretnénk, érdemes részt vennünk egy szüreti ünnepségen, illetve megkóstolnunk a Balaton-felvidék borait. Az enyhe, kontinentális éghajlatú Balaton-felvidéki borvidék mai nevét 1999-ben kapta. A borvidék 5200 hektáros területén már a római korban is folyt szőlőtermesztés, illetve időszámításunk után az 1300-as években éledt újjá. A helyi borok zamatosak, gyümölcsösek, testesek és elegánsak. Elsősorban fehérszőlőfajtákat termelnek itt, mint olaszrizlinget, szürkebarátot, cserszegi fűszerest, chardonnay-t vagy sárgamuskotályt; de vörösbort is ihatunk, például pinot blanc-t vagy zweigeltet.

 

Helyi nevezetességek

A Káli-medencében számos nevezetesség található, amelyeket érdemes megtekintenünk, ha már "elfáradtunk" a Balaton partján való hassüttetésben. Szentbékkállán járva megnézhetjük a Szentimre-pusztai kőtenger maradványait vagy a Töttös-Kál templom romjait; Kővágóörsön pedig a Kernács-kúriát vagy a barokk stílusú evangélikus templomot, de itt, pontosabban a település részének számító Pálkövén található Bajcsy-Zsilinszky Endre egykori nyaralója is. Salföldön, a természetvédelmi majorban számos őshonos magyar háziállatokat és népies házakat láthatunk, de ellátogathatunk a pálos kolostor romjaihoz is. A köveskáli temetőben egy szív alakú sírkövet láthatunk, Kékkúton pedig tehetünk egy túrát a szénsavas ásványvizet adó forráshoz. Mindszentkállán a veszprémi érsekség szőlészetét és pincészetét érdemes felkeresni; a Kornyi-tóhoz pedig azért éri meg tenni egy kirándulást, mert az ország más részein ritkán találkozhatunk ilyen gazdag vízimadárvilággal.

 

Szálláslehetőségek a Káli-medencében

Akár párunkkal, akár egy baráti társasággal vágnánk neki nyáron a Káli-medencének, a környéken több nyaralóházban is találunk szállást, többek közt Mindszentkállán, Szentbékkállán, Balatonhenyén, Köveskálon, Salföldön, Kékkúton, Kővágóörsön, Kővágóörs-Pálkövén vagy Monoszlón. A Káli-medence autóval, távolsági busszal vagy vonattal is megközelíthető.

 

Foto: © cmfotoworks - Fotolia.com

Szerkeszt., 24.04.2014

JutekMO
0 | 28.04.2014, 10:38

Így igaz! Előnyben részesítem az ország szebbnél, szebb tájait.