Csodálatos téli kirándulóhelyek Adventkor

Csodálatos téli kirándulóhelyek Adventkor

0 | 865 Hívások

Csodálatos téli kirándulóhelyek Adventkor

Télen is érdemes kirándulni, sőt, talán ilyenkor még felszabadítóbb kimozdulni a négy fal közül, és végre a természetben töltekezni. Mutatunk néhány csodás helyet!

 

 

Bánkút

Bánkút nem csak a síelés szerelmesei számára fontos település a Bükkben. Bár kétségtelen, hogy az egyik legismertebb magyarországi sípálya itt található, ugyanolyan vonzó hegyvidéki település a kirándulók számára is. Számtalan kék, sárga és egyéb színű túraútvonala kínál kirándulási lehetőséget néhány tízméteres szintkülönbségekkel, öt-tíz, tizenöt, vagy akár még több kilométeres hosszúsággal. A lankákon akár szánkózni is lehet, vagy egyszerűen nekivágni a téli erdőnek. Ha nem takarja hólepel az erdőt, akkor is gyönyörű látvány, amint a nyírek és tölgyek zúzmarás ágai nyújtózkodnak az égbolt felé. Ha elfogy a lélekmelegítő a hátizsákból, több helyen lehet melegedni, iszogatni, esetleg vacsorára egy finom vadételt megkóstolni.

 

Dobogókő

Dobogókő télen-nyáron csodás kiránduló hely. A Visegrádi hegység legmagasabb csúcsára akkor is érdemes felmenni egy romantikus kirándulás erejéig, ha csak a lábunk alatt folydogáló Duna-kanyart szeretnénk megcsodálni. De ha már itt vagyunk, miért érnénk be ennyivel, amikor itt sorakozik a közelben a természet ajándékainak sokasága? Ilyen például az Ördöglyuk-barlang, a Zsivány-barlang, a Szurdokvölgy és a híres-neves Rám-szakadék. Ha nem sikerül egyetlen alkalommal végiglátogatni ezeket a páratlan szépségű természeti kincseket, tavasszal visszatérhetünk!

 

Pilisszántó

Választhatjuk kirándulásunk úti céljaként a Pilist is. A hegység arról is ismert, hogy pozitív energetikai rezgésével sokak gyógyulását, egészségi állapotának javulását segíti elő. Kellemeset a hasznossal összekötve vonzó úti cél a Pilis egy jó kirándulás mellett a pozitív rezgésszám felvételére. Pilisszántó a 757 méteres tengerszint feletti magasságával zarándokhely is. Itt található a Boldogasszony-kápolna, melyhez kövekkel kirakott út vezet fel. A kápolna alaprajza, formája pont olyan, mint az ősi fénytemplomoké volt. A felkelő nap első sugarai a bejáratot érintik, majd körbejárják az épületet, és egy ponton glóriaként világítják meg az oltáron elhelyezkedő Boldogasszony szobrot.

 

Lillafüred

Aki nem járt még télen Lillafüreden, az nem látta Lillafüredet. Körülbelül ez a mottója egy lillafüredi kirándulásnak. A Palotaszálló mellett lezúduló Szinva patak vize ugyanis a téli hidegben gyakorta megfagy. Amikor ez megtörténik, egy csodálatos, hatalmas jégcsappá változik a vízesés, amely feledhetetlen látványt nyújt. Az alatta szintén befagyott Hámori tóval együtt páratlan élmény megcsodálni a tél szépséges ajándékait. És a pisztrángvacsoráról akkor még nem is beszéltünk!

 

Gemenc

A gemenci erdő az ország déli részén található és a Duna-Dráva Nemzeti Park része. Ez a síkvidéki, erdős ártér, melyet galériaerdők, ligeterdők takarnak, a Duna mentén Tolna és Bács megye területén helyezkedik el. Egész évben üzemelő kisvasút szeli át, mely mintegy harminc kilométeres szakaszon Pörbölytől a Sió csatornáig utaztatja a kirándulókat, hogy zavartalanul gyönyörködhessenek az erdő szépségében, fenséges látványában. A vonatút során nem ritka, hogy gímszarvasok, őzek, esetleg vaddisznók bukkannak fel az erdő mélyéről. Gazdag a flórája, ártéri erdők, füzesek, nyárfások borítják a tájat. A faunája a réti sasoktól a gólyákon, gémeken át őzekig, vaddisznókig, gímszarvasokig terjed. Mivel egy hóba és zúzmarába öltözött erdőségnél kevés szebb látvány van, ezért a Gemenci erdőt feltétlenül ajánljuk egy adventi kirándulás úti céljaként.

 

 

 

Fotó: AlainAudet/Pixabay

 

Szerkeszt., 10.12.2020