5 kirándulóhely, amelyek ősszel is vonzóak

5 kirándulóhely, amelyek ősszel is vonzóak

3 | 1821 Hívások

Egy szavunk sem lehet, hosszan kitartott a nyár, így a hűvösebb napok már leginkább megkönnyebbülést hoznak számunkra. Bár már nem várhatunk harminc fok körüli hőmérsékleteket, de napsütést még igen, de ha az sem lesz már, még akkor is érdemes hazánk gyönyörű kirándulóhelyei felé venni az irányt. Egy szép hosszú séta után mindenhol várhat bennünket egy forró kályha, egy pohár finom (forralt)bor, és ízletes ételek, kellemes beszélgetések.

 

Balaton-felvidék

 

Sokan azt gondolják, hogy a Balaton partjára ellátogatni csak akkor érdemes, amikor strandidő van. Pedig a rekkenő hőség általában a vízpartra kergeti az embert, semmi meglepő nincs azon, hogy tűző napon se múzeumba menni, se gyalogolni nincs kedve a felhevült utazónak.

Legnagyobb tavunk kizárólagosan a meleg évszakra korlátozódó vonzereje már csak azért sem jogos, hiszen a csodálatos tájakat bebarangolni sokkal inkább a kánikulán kívül eső napokban lehet és érdemes. A Káli medence különleges képződményei, a Pannon-tenger hűlt helyén évmilliókkal ezelőtt keletkezett üledékes felszín, a vulkáni hegyek és kőképződmények, a magas fekvésű tavak őszi időben a leghívogatóbbak.

Túrázzunk ezen a szép vidéken, fedezzük fel a Balaton-környék jellegzetes építészetét, a múlt egy-egy darabját őrző aprócska falvait, látogassuk meg múzeumait (balácai római kert, kapolcsi kerámia stb.), várait (Sümeg, Szigliget, Hegyesd), arborétumait (Badacsonytomaj).

 

Őrség

 

Csodálatos színekben pompázik a nyugati országszélen a nyugalom birodalma, azaz az Őrség. Aki a vidéki parasztházak ölelte csendre, a természet közelségére, a múlt érintésére vágyik, semmiképpen se hagyja ki kirándulásaiból ezt a szépséges országrészt, ahol különféle, a régi paraszti életet bemutató múzeumokat, házias éttermeket, falusi szállásokat és érintetlen természetet találhat.

A csodálatos templomok (Őriszentpéter, Velemér, Szentgyörgyvölgy, Domonkosfa) és haranglábai (Pankasz, Nemesnép, Karcaszomor) a régi nép építészet gyöngyszemei, több közülük középkori műemlék. A régi települések teljes szerkezetét mutatja be a szalafői Pityerszer skanzen, ahol tökéletesen berendezett parasztportát is láthatunk, de működés közben is megfigyelhetjük egyes ősi mesterségek eszközeit (pl. tökmagolaj-sajtoló).

 

Szilvásvárad

 

A Szalajka patak völgye és Szilvásvárad az egyik legkedveltebb őszi kirándulóhely hazánkban. Az érintetlen természet őszbe csavarodó szépsége számtalanféle túra során fedezhető fel itt. A messze földön híres Fátyol-vízesés a Szalajka patakot tápláló karsztforrások által épített mésztufa-gát teraszain zúdul le, minden időjárási viszony mellett eltérő és egészen különleges látványt nyújtva.

Szilvásvárad a patakvölgy mellett még számos, akár hűvösebb időben is látogatható látványossággal rendelkezik: az Istállós-kői barlang és a Cserepes-kői sziklaodú egyedülálló természeti képződményeket tár a látogatók elé, a Lovas múzeum, a lipicai ménes otthona valamint stadionja a négylábú hátasjószágok híveinek kínál érdekességeket. Találhatunk itt múzeumot (börtönmúzeum, Orbán-ház) és kastélyt (Erdődy-Pallavicini) is, amelyek kifejezetten esős idő esetén is kellemes szórakozást nyújtanak.

 

Zirci arborétum

 

Nem csak az egyik legfestőibb városunk, de a legmagasabban fekvő is (tengerszint felett 400 m) Zirc. A városon kívül elterülő arborétum a Bakony teljes élővilágát bemutatja, csodálatos összhangban foglalva össze a tájegység flóráját és faunáját. A Cuha-völgyben többféle útvonalon is végighaladhatunk a gondosan összeválogatott, sokszor matuzsálemi korú fák között, gyönyörködhetünk a színesedő lombkoronában, hallgathatjuk az őszi madárdalt, amely versenyre kel a patakok csobogásával. Ez az a hely, amely a városi ember agyát-lelkét egy hosszabb séta alatt nem csak kiüríti, de fel is tölti aranyló és színes érzésekkel-gondolatokkal.

Gemenci erdő

Kevesen gondolnák, de – többek között a Gemenci erdőben – még a havas téli időszakban is szerveznek kirándulásokat, a „keményvonalas” természetrajongók számára. Ez az igazi, érintetlen őserdő, a maga romantikájával nem csak csodálatos növénytársulásaival és tájaival varázsolja el az idelátogatókat, hanem gazdag élővilágával is. A téli vadállomány megfigyelése a szarvasbőgéssel kezdődik.

A Gemenci erőd bejárását kisvasút teszi könnyebbé, de a Duna árterén akár csónakázni, kenuzni is lehet. Hosszabb és rövidebb túraútvonalai, javasolt sétaútvonalai és tanösvényei tartalmas és tanulságos szórakozást kínálnak.

Szerkeszt., 29.09.2016