Az utazás árnyoldalai, és amit tehetünk ellenük

Az utazás árnyoldalai, és amit tehetünk ellenük

1 | 791 Hívások

Utazni jó dolog, legalábbis általában ez van az emberek fejében. Vannak közöttünk olyanok, akik szeretnek szinte minden nap máshol ébredni, idegen tájakat és embereket megismerni, és vannak olyanok is, akik jobban megszenvedik a környezetváltozást, mintsem megérné pénzt költeni rá. Vannak, akik csak akkor hajlandóak utazni, ha tökéletesen „ki van párnázva” előttük az út és vannak, akik imádják a kalandokat, az sem zavarja őket, ha nem tudják hol fognak aznap aludni.

Akár ez, akár az, az utazással járnak bizonyos nehézségek, amelyeket nem lehet elkerülni, de ha felkészülünk rájuk, csökkenteni tudjuk a hatásaikat.

 

A legfőbb gond: a pakolás

Ha elhagyjuk az otthonunkat, számolnunk kell azzal, hogy bizonyos apróbb-nagyobb dolgok, amelyek a hétköznapokban csak egy karnyújtásra vannak tőlünk, hiányozni fognak. Nem vihetjük magunkkal az egész háztartást ha kimozdulunk, tehát jobb, ha lélekben is felkészülünk arra, hogy lesznek helyzetek, amelyekben hiányérzetünk lesz.

Ezzel együtt, okosan átgondolva biztosíthatjuk magunknak a teljes kényelmet. Amikor a ruháinkat válogatjuk, először is gondoljuk át, hogy milyen eseményeken kívánunk részt venni, ezekre milyen megjelenés szükséges. Játsszuk végig gondolatban, hogy milyen időjárásra számíthatunk és akármilyen rövid időre is megyünk, minden időjárási viszonylatra vigyünk magunkkal váltóruhát és -cipőt is. Bármikor megázhatunk, leönthetjük magunkat vagy más baleset történhet, ekkor jól fog jönni a váltás.

Gondoljunk arra is, hogy a szálláshelyen lesznek-e edények, tányérok, poharak és étkészlet, lesz-e szükség szalvétára, konyharuhára, törölközőre.

 

Ápoltság és utazás

A magunkkal hurcolandó dolgok egy részét kiválthatjuk, ha előre gondolkodunk. Nem kell vinnünk szőrtelenítő, hajfestő, körömápoló szereket, ha az indulás előttre időzítve elvégezzük a szükséges ápolási tevékenységeket.

Nyaraláskor azonban elmaradhatatlan a napozószerek, napozás utáni ápolók és az esetleges napégés kezelésére szolgáló eszközök biztosítása. Ezen sose spóroljunk helyet, mert az úticélnál lehet, hogy sokkal többet kell majd rá költenünk és nem is lesz olyan választék, amit itthon megszoktunk.

 

Alvás és pihenés

Ezen a területen ne csak a nyaralóhelyen töltendő éjszakákra gondoljunk, hiszen attól függően, hogy milyen eszközzel és milyen messzire utazunk, lehet, hogy út közben is szükség lesz dolgokra. Buszos utazáshoz mindig legyen nálunk egy olyan párna, amivel a nyakunkat meg tudjuk támasztani (praktikusak a felfújható nyakpárnák), és éjszakára itt sem árt egy vékony takaró. Gyakori, hogy a repülőn is hideg van, így oda se árt egy plusz pulóvert magunkkal vinni.

 

Időeltolódás

Ha messzire utazunk, erre is fel kell készülni, mert ellenkező esetben előfordulhat, hogy értékes napokat rabol el a nyaralásból az átállás. Igyekezzünk minél pihentebben útnak indulni (nem érdemes arra játszani, hogy majd útközben alszunk, hiszen bármi közbejöhet!), és ne hagyjuk ki a csomagokból a lazító, nyugtató vagy éppen élénkítő hatású teákat, táplálékkiegészítőket sem.

Érdemes magunkkal vinni füldugót vagy fülhallgatóval ellátott zeneforrást, ez hozzásegít, hogy elszeparáljuk magunkat a környezetünktől és pihenni tudjunk.

Érkezéskor igyekezzünk minél hamarabb a helyi viszonyokhoz igazodni, vagyis este lefeküdni és reggel felkelni, még akkor is, ha teljesen máshogy érezzük éppen kényelmesnek. A hosszas utazás után keressünk valamilyen mozgási lehetőséget, ügyeljünk, hogy ne együnk olyan ételeket, amelyek megzavarhatják a nyugodt pihenést.

 

Technikai feltételek

Az elektronikus kütyük világában az ember szinte egy percre sincs már meg térerő és/vagy wifi nélkül. Érdeklődjünk előre a szolgáltatónknál, hogy a célországban (és adott esetben a tranzit-országokban) milyen feltételekkel tudjuk használni a készülékeinket! Nagyon fontos megtudni, hogy az előfizetésünk milyen árakon teszi lehetővé a telefonálást, mobilinternetezést, mert könnyen előfordulhat, hogy a hívás fogadása is pénzbe kerül!

Jó tudni azt is, hogy a szállodánkban lesz-e ingyen wifi vagy szükség lesz-e mobilinternet használatára. Indulás előtt töltsünk fel mindent amit út közben használni akarunk és ne hagyjuk itthon a töltőinket.

Szerkeszt., 11.08.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.