A legszebb őszi kirándulóhelyek

A legszebb őszi kirándulóhelyek

2 | 697 Hívások

A legszebb őszi kirándulóhelyek

 

 A nyár végével fakulni kezdenek az élénk színek, de hiába kóstolgat minket a tél, hiába a saras, ködös idők, az első fagyos éjszakák ellenére hátravan még a meleg színekben lubickoló ősz. Hová mehetünk kirándulni az egyik legszínpompásabb évszakban, amikor már napozáshoz hideg van, de hóembert építeni még korai?

 

Az őszről a legtöbbünknek a gyermekeinkkel töltött idő jut az eszébe. Színes faleveleket gyűjtöttünk és gesztenye emberkéket készítettünk makkból, vadgesztenyéből és gyufaszálakból. Ilyenkor sokan a külföldi városnézést választják, de aki itthon szeretné kihasználni az átmeneti évszakot, az erdei helyszínek csodálatos színekkel kárpótolnak a nyár hűtlenségéért. Akár a Budai hegyeket választjuk, akár más hegyvidéket, a magasan fekvő területekről a természet teljes színpalettája tárul elénk.

 

 

Ősszel is irány a vízpart!

 

A nyári szezon hazánkban szeptemberben ér véget, de a Balaton strandjai szeptemberben ingyen látogathatók! A szezon zárásával a pénztár már nem üzemel, de saját felelősségre le lehet menni a partra. De a Balatont nem csak a strandjai miatt szeretjük! Tihanyban például csodálatos napot lehet eltölteni bármelyik évszakban!

 

A színes fák látványával nem lehet betelni, ezért ősszel válasszunk olyan helyszínt, ahol egy kisebb tavat lehet körbejárni! A víztükör megkétszerezi a színpompás látképet, ezért vízparton sokkal nagyobb az élmény! Legyen az egy horgásztó, a Margit-szigeti halastó, a Kopaszi-gát, vagy a magyar tenger településeinek egyike, ősszel vízparton sétálni csodálatos!

 

A kastélyparkok többségében vannak tavak. Egy őszi napsütésben egy kastély látványa önmagában is gyönyörű, ám ha az őszi színek környezetében látjuk a díszes épületet és kertjét, annak egészen más hangulata van, mint például a tavaszi virágzás idején. A nemrég felújított martonvásári Brunszvik Kastély kertjében van egy tó, melynek közepén egy kis szigeten hallgathatjuk Beethoven melódiáit. Martonvásár kb. 30 kilométer Budapesttől.

 

Az őszi évszakban a folyóink környezetében is kellemesen tölthetjük el az időt. A Dunakanyar a legcsodálatosabb látképpel kedveskedik látogatóinak. A visegrádi vár és a környék kilátói színpompás panorámákat tárnak elénk a kanyargó Dunával karöltve. Már maga a sétahajózás is jó program, a végállomás pedig garantált élményt jelent mindenkinek!

 

 

Szívmelengető látnivalók

 

Az állatkertek és a vadasparkok többnyire zöld környezetben találhatóak, melyek közelében gyakran kisvasút segít eljutni a helyszínre, ami tovább színesíti a programot. Vadaspark a Margit-szigeten is található, de a bátrabbak grizzliket is etethetnek mézzel a veresegyházi Medveotthonban. Ezt a programot minden korosztály imádja a kis unokáktól a nagyszülőkig!

 

Végül az ősz egyik legcsodálatosabb természeti eseménye a daruvonulás a Hortobágyon. Ez a program végképp melegséggel tölti meg a szívünket a tél beállta előtt. Télen aztán a sült gesztenye árusok, a forralt bor és a szeretet ünnepe okán ismét jókat kirándulhatunk, de ekkor már a piros szín lesz a domináns egészen az új év kezdetéig, amikor már a tavaszi túrákra készülhetünk...

 

 

 

Fotó: Adobe Stock / Halfpoint

Szerkeszt., 16.09.2021