Fedezzük fel a Káli-medencét!

Fedezzük fel a Káli-medencét!

7 | 1385 Hívások

Bemutatkozik a Káli-medence

A Káli medence a Balaton-felvidék és egyben hazánk egyik legszebb tája. A Magyar Tenger északi partjának ez az aprócska tájegysége több szempontból is különleges, amit az is bizonyít, hogy 1984-ben védetté nyilvánították.

Földtani szempontból Magyarország legváltozatosabb tájegysége, ahol különlegességeket is szép számmal találunk: a vörös homokkő tájat itt-ott pannon kovás homokkő szakítja meg, kiegészülve a triász korban keletkezett számos más kőzetfajtával, és tarkítva olyan különlegességekkel, amelyek a tűzhányók tevékenységének köszönhető (pl. a hegyestűi képződmények). A változatos kőzeteknek köszönhetően a vidék szó szerint sokszínű: fekete, fehér és vörös felületek villannak ki a burjánzó természet zöldje, és a különféle eredetű vizek kékje között.

Vizeit tekintve is különleges ez a térség. Számos forrás fakad itt, de találhatunk bányatavat, kráterben keletkezett természetes bazalttavat, időszakos vízképleteket, de hegyi tavakat is. Mocsári és láprétek teszik sejtelmessé – és helyenként veszélyessé – a gyönyörű vidéket felfedezők útját.

Természetes, hogy a felfestett földfelszíni sokszínűség összetett és változatos élővilágot hordoz, főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a medence éghajlata is eltér hazánk általános jellemzőitől. A mediterránba hajlóan meleg és párás időjárás a térség medence formájának köszönhető, ahol megreked a meleg levegő és a tó felől érkező nedves léghullámok.

 

Kiemelt látnivalók a Káli-medencében

 

A Káli-medence – bár a Balatonhoz közel helyezkedik el – nem kifejezetten mint vízparti üdülőhely számíthat az érdeklődésünkre. Emiatt akár az év bármely szakában érdemes ellátogatni ide, bár elmondhatjuk, hogy a legsokszínűbb és legizgalmasabb időszak az ősz ezen a tájon.

A felvidék jellegzetessége a szőlő- és bortermelés, így az éves szürethez kapcsolódó ünnepségek, rendezvények jelentik a tájegység életében a legfontosabb megmozdulásokat. A szebbnél-szebb falvak mindegyikében találhatunk szüreti bálokat, felvonulásokat, kóstolhatunk szőlőt, újbort, a helyben készült kézműves sajtokkal, kenyérrel kísérve.

A környék kihagyhatatlan látnivalói általában a geológiai különlegességekhez kötődnek. Érdemes a helyi látnivalókat úgy végigjárni, hogy a falusi turizmusban résztvevő, többnyire csodálatosan felújított parasztházakban kialakított vendégszállásokon alszunk és csillagtúra-szerűen járjuk be ezt az egyébként nem nagy területet.

A nevezetes káli-medencei „kőtenger”, amely a Salföld nevű aprócska település mellett terül el, annak a Pannon-tengernek a maradványa, amely a miocén kortól mintegy hatmillió éven át borította be a Kárpát-medence egész területét. Vastag üledékrétegében számtalan ősállat maradványa látható a mai napig.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága a falu határában alakította ki a Salföldi Természetvédelmi majorságot, ahol ősmagyar háziállatokkal (szürkemarha, racka juh, mangalica disznó, bivaly, különféle baromfik és a gondozásukhoz szükséges ősmagyar kutyafajták – pumi, mudi, puli, komondor, kuvasz) ismerkedhetünk meg, a magyar gasztronómiában és fitoterápiában használt gyógynövényekkel tömött fűszerkertben sétálhatunk.

Ugyanezen a területen a későbbi korokban vulkáni tevékenység indult meg, amely hévizes források kitörésével is járt. A tengeri üledék sziklákká cementálódott a szélsőséges környezeti tényezők hatására. A tenger alól érkező vulkánkitörések alakították ki azokat a különleges felszíni formákat – pl. Hegyestűi bazaltorgona – amelyeknek csodájára jár a világ. Hegyestűt egyébként gyógyító helynek ismerik sokan a földből érkező sugárzás miatt.

Különleges élményt ígérnek a terület tavai és lápjai (Nyálas-tó, Kornyi-tó, monoszlói hegyi tó), amelyek nem csak egyedi élővilágukkal, hanem elhelyezkedésükkel is zavarba ejtik a turistát, hiszen hegytetőn is találunk belőlük. Ezek egy része időszakos vízállás, vagyis csapadékból keletkezett és az évnek nem minden időszakában látható.

Aki a Káli-medencébe látogat, előbb-utóbb nagy valószínűséggel magával ragadja majd a környék jellegzetes, kissé meseszerű, nagyon élő-burjánzó, életigenlő hangulata. Érdemes betérni a kis falvakba, átengedni magunkon a mindennapok életérzését, megismerkedni a helybéliekkel, beszélgetések révén szerezni információkat a különleges káli-medencei életről.

Szerkeszt., 08.09.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.