7 mesés tavaszi kirándulóhely

7 mesés tavaszi kirándulóhely

0 | 744 Hívások

7 mesés tavaszi kirándulóhely, amit nem szabad kihagyni

Itt a tavasz! Ideje kicsit kimozdulni a természetbe. Az egyre több napsütés, a madárcsicsergés, a tavaszi virágok színes kavalkádja, egyre inkább a szabadba csábít bennünket. Az egészségünknek is nagyon jót tesz nemcsak a napsütés - aminek hatására feltöltődnek kiürült D-vitamin raktáraink - de az ízületeinkre is jótékonyan hatnak az egyre hosszabb séták.

Sok szép táj van Magyarországon, de most olyanokat mutatunk, amelyek egyediek és különlegesek. 3 virágos mezőre, egy zöldellő tanösvényre, két rendhagyó faluba és egy kivételes látványhoz csábítjuk el önt és kedves családját.

 

1.Babócsai Basa-kert tavaszi nárcisz-mezővel

Április végén, május elején egészen különleges élményt nyújt a nárcisz-mező virágzása. Magyarországon itt található a legnagyobb létszámban ez az illatos védett növény. A legenda szerint egy török pasa felesége ültette el az első nárciszokat itt.

 

2. Nagykörű az ország cseresznyéskertje

A zöld számtalan árnyalatai között és a szőke Tisza öleléséből, tavasszal kiviláglanak a fehéren virágzó cseresznyéskertek. A vendégek tavasszal hintón járhatják be a virágpompába öltözött gyümölcsöst, és nyáron is érdemes visszatérni, hogy az Európa szerte híres nagykörűi ropogós cseresznyét megkóstolják. A piros szemekből készült cseresznyepálinka pedig egész évben kóstolható. A falu templomkertjében a több mint 100 fajta cseresznye, magyar génbankként szolgál.

 

3. Jeli Arborétum – rododendron szőnyeggel

Vas megyében, Jeli községben található Európa egyik legszebb arborétuma, melyet májustól júniusig több ezer példány rododendron borít be. A színpompás virágok majdnem 300 fajtája nyílik egyszerre, gyönyörködtetve a szemet és illat orgiával árasztva el a területet. A botanikus kertben széles kavicsos utakon sétálgathatunk, és az útszéli padokon megpihenve tovább gyönyörködhetünk az élénk színű virágcsodákban.

 

4. A tatai Fényes tanösvény

Ez egy rendhagyó, egyedülálló tanösvény, egy cölöpsétány, amely fa pallókon, járdákon, hidakon vezet végig a láperdő fái között és a tiszta vizű források felett. Információs táblák segítik a látogatókat az állat- és növényvilág felfedezésében 18 állomáson keresztül.

 

5. Bokod – a vízen lebegő falu

Ha már fa pallókról volt szó, akkor haladjunk is ezen a vonalon tovább. Bokod egy rendhagyó, vízre épült, 2000 lakost számláló község. Ha még nem jártunk ott, akkor is tudunk róla, mert az ott készült fantasztikus képek számtalanszor bejárták már a közösségi oldalakat. Napfelkelte és naplemente idején a stégekkel összekötött házakról csodálatos fotók készülnek az ide látogatók révén.

 

6. Hollókő – a múlt és jelen együtt

Szintén rendhagyó falu, hiszen itt eredeti állapotában maradtak meg a 17-18. században kialakult falu épületei, struktúrája, hagyományai. Ráadásul úgy, hogy napjainkban is az itt élő lakosok ezen elvek alapján élnek. A Nógrád megyei palóc falu világszerte ismert, hiszen az UNESCO Világörökség része.

 

7. Dunakanyar – prédikálószéki kilátó

A 639 méter magasságban található 12 méteres toronyból páratlan kilátás nyílik az Esztergomtól Visegrádig belátható Dunakanyarra. A kilátón napelemek segítségével webkamera és meteorológiai állomás üzemel. Tehát ha mégsem tudunk ellátogatni a Dunakanyarhoz, a webkamera képeiben az interneten keresztül is tudunk gyönyörködni.

 

 

 

Fotó: ikaros.hu/gallery/belfoldi-utak/rhododendron

Szerkeszt., 28.03.2019