2 | 10776 Hívások
Minden életkornak megvan a maga sajátossága, táplálkozási értelemben is. Szervezetünk változik, másra van szüksége felnőttkorban, mint gyermekkorban. A felnőttkor elérésével nem fejeződik be testünk változása.
Talán bele sem gondolunk, de az egészséges táplálkozás nem csupán a gyomrunkra vagy fizikai kondíciónkra van pozitív hatással. Az, hogy mit és hogyan eszünk, szellemi állapotunkra és immunrendszerünkre is kihat. Egészséges táplálkozással védettebbé válunk a betegségekkel szemben, szellemileg frissebbek maradunk.
A napi szükséges energia-bevitel 50 év felett 2200-2400 kalória. De miből álljon?
Vitaminokra, ásványi anyagokra szükség van. Egész gyümölcsök helyett ajánljuk a gyümölcsleveket (így hatékonyabb a rostbevitel, könnyebbé válik a feldolgozás, ami jótékonyan segíti az emésztést). Fontos a rendszeres étkezés, ne hagyjuk ki a reggelit sem. Szervezetünk mindennap kapja meg a szükséges mennyiséget, lehetőleg azonos időközökben.
A szénhidrátokat gyorsan megemésztjük, ezért ezek csak rövid távon emelik meg az energiaszintet. Válasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, ezek segítenek stabilan tartani az inzulinszintet, míg a "sima" szénhidrátok hirtelen emelik meg a vércukor-szintet.
A vitaminok fontossága
A-vitamin: a bőr és a látás egészségéért felelős.
C-vitamin: szervezetünk számára nagyon fontos vitamin, hiánytünetei: vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, fertőzésekkel szembeni fogékonyság.
K-vitamin: segíti a máj méregtelenítő funkcióját, szükséges a csontfelépítéshez.
E-vitamin: antioxidáns-hatású, véd a szabad gyökök károsító hatásától, védi a szívet, gátolja a vérrögképződést.
D-vitamin: szerepe van a téli fertőzések, a cukorbetegség és a daganatos betegségek megelőzésében.
B-vitamin: nélkülözhetetlen az idegsejtek számára és az izomműködéshez.
Furcsa lehet, de van néhány étel, ami rendkívüli fontossággal bír az ötven év felettiek táplálkozásában. Ilyen
Válasszunk könnyen emészthető ételeket!
Nem csak az a fontos, mit viszünk be a szervezetünkbe, az sem mellékes, hogyan tudunk megszabadulni az ételek fölöslegessé vált részétől. 50 év felett különösen figyelnünk kell anyagcserénkre, ezért lehetőleg olyan ételeket fogyasszunk, amelyeket könnyű megemészteni, nem okoznak székrekedést. (A könnyű emésztés egyik elősegítője a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.) A választáshoz segítségül felsorolunk néhány könnyen emészthető ételt:
főtt tojás, grillezett hal,darált marhahús, túró, sült csirke.
Ajánlott zöldségek és gyümölcsök:
tök, sütőtök, borsó, spenót, körte, alma, mangó, eper.
Foto: © Liddy Hansdottir - Fotolia.com
Szerkeszt., 26.02.2014