Nyári tippek a konyhába

Nyári tippek a konyhába

1 | 1128 Hívások

Jó pár hete tombol a kánikula, és lassan mindannyian belefáradunk csak abba, hogy túléljük a napokat. Érdemes magunkat hűteni mindenféle létező módon – természetesen ügyelve arra, hogy közben ne fázzunk meg –, és nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg az ivásról sem.

 

Nehezen megyünk ilyenkor a konyha felé, hiszen bármi amit ott csinálhatunk, növeli a melegérzetünket: a mosogatás, főzés mind-mind „hőemelkedéssel” jár. Nézzünk először néhány tippet, hogyan tudjuk a kötelező tevékenységeinket nyáriasítani, majd fejezzük be az egészet néhány nyári, frissítő recepttel!

 

Nyáriasított háztartási munka

 

A forróságban nagyon figyelni kell arra, hogy mindent, ami romlandó, amint kihűlt be kell rakni a hűtőbe. Ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy ne siessük el a dolgot, hiszen a hűtőszekrénynek épp elég nehéz dolga van, hogy „megküzdjön” a külső meleggel, ne tetézzük még mi is azzal, hogy meleg ételt rakunk bele, mert így azt kockáztatjuk, hogy nem tudja tartani az ideális belső hőmérsékletet, és minden megromlik. Nagyon átgondoltan nyitogassuk, mind a hűtőt, mind a fagyasztót, hiszen az ilyenkor beszökő meleg nagyon sokat tud rontani a gép teljesítményén. 

Sajnos a melegben sok a repülő rovar is, így számíthatunk arra, hogy konyhánkba is betéved egy-egy légy vagy darázs is. Ezek többféleképpen is tönkretehetik az ételeinket, hiszen koszos kis lábaikkal összejárják, illetve némelyik petéket is rak bele. Egyszóval nagyon fontos az élelmiszerek megóvása, amit lehet rakjunk el, amit pedig nem, azt takarjuk le papírszalvétával, légyhálóval, burával. Jó ötlet, ha az ablakra rovarhálót rakunk, mert ha van, akkor éjszaka is nyitva hagyhatjuk, amikor a levegő hűvösebb, mégsem jönnek be a szúnyogok.

Az étkezések után öblítsük le a tányérokat folyóvíz alatt, így az ételmaradék nagy része lekerül róla és nem fog büdösödni hívogatóan a legyek számára. Mosogatáshoz használjunk vastag gumikesztyűt, ez véd a mosogatószer kemikáliái ellen is, de szigeteli a mosogatóvíz hőjét is.

 

Főzzünk szezonálisan!

 

A meleg nyári időszakban részesítsük előnyben azokat az ételeket, amelyeket nem vagy csak nagyon rövid ideig kell főzni. Például amíg a tészta megfő, nem is kell kimennünk a konyhába, együnk hozzá nyersen eldörzsölt bazsalikomból készült pestót, vagy tegyünk rá apróra vágott nyers paradicsomot és paprikát olívaolajjal és sóval.

Rendkívül rövid idő alatt készül el a pirított zöldségekkel készülő „ausztrál lecsó” amelynek készítése során olívaolajon lepirítjuk a felszeletelt sárgarépát, a vékony szeletekre vágott cukkinit, majd amikor megkaramellizálódtak a zöldségek, csak a legvégén sózzuk és tört foghagymát adunk hozzá.

Érdemes ilyenkor megkóstolni a nyers, ugyanakkor teljes értékű ételeket is. Ebben nem csak az a jó, hogy nem kell főzni, hanem az is, hogy enni se melegen esszük, így egyik fázisban sem izzaszt meg. Ugyanakkor benne marad minden tápanyag, enzim és ásványi anyag, ami a nyers gyümölcsben megvan. Miket ehetünk nyersen? Szinte mindent! Készítsük el a tökfőzelék nyers változatát: hámozzuk meg és magozzuk ki a tököt, nagy kockákban tegyük az aprítóba, tegyünk hozzá friss kaprot, egy pici vizet, dobjunk hozzá mandulát és tejfölt vagy kefirt. Sózzuk meg kissé és aprítsuk össze. Ha szeretjük kissé pikánsabban, a tejföl/kefír helyett tegyünk hozzá fetát vagy krémfehérsajtot.

Nem hagyhatjuk ki a nyári ételek sorából a gyümölcsleveseket sem, amelyeket szintén nem érdemes főzni. Aprítsunk össze különféle gyümölcsöket, szórjuk meg cukorral, ennek hatására levet fognak ereszteni. Ha szüksége, engedjük fel még kevés vízzel, és tegyünk hozzá friss mentát és/vagy citromfüvet. Így tegyük a hűtőbe és hagyjuk állni, hogy kihűlhessen és összeérjenek az ízek. Víz helyett tehetünk hozzá 100%-os gyümölcslevet és/vagy tejszínt is.

 

Ha nyár, akkor fagylalt!

 

A létező legegyszerűbb fagylalt receptje következik: fagyasszunk le nem túl kicsi kockákra vágott gyümölcsöket (banán, őszibarack, körte, eper, meggy, dinnye stb.), majd akár egyenként, akár az egymással harmonizáló ízekből összevegyítve tegyünk az aprítóba és pépesítsük. (Ha nagyon kopogósra fagyott, hagyjuk az aprítás előtt fél órát felengedni, akkor krémesebbre aprítódik, de még hideg lesz.) A tetejére reszelhetünk csokoládét vagy csurgathatunk szirupokat.

Ha megfordítjuk a sorrendet (először pépesítünk, aztán fagyasztunk) sorbetet kapunk ennek az a trükkje, hogy a fagyasztás során többször meg kell keverni.

 

 

Fotó: Sarsmis

Szerkeszt., 20.08.2015

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.