A Halloween eredete és hagyománya

A Halloween eredete és hagyománya

4 | 2147 Hívások

Az utóbbi években elég nagy a kavarodás a késő őszi vallásos ünnepeink körül. Ennek az lehet az oka, hogy az ősi pogány ünnepekre a különböző pápák keresztény egyházi ünnepeket "ültettek", azért, hogy elhomályosítsák azt, illetve lehetővé tegyék a kikeresztelkedő lakosság áttérését. Ez okozza az október végi-november eleji tumultust is.

Mindenszentek éjszakája  november elsejére esik, ez az üdvözült lelkek ünnepe, azoké, akik haláluk után bejutottak a mennyországba. November másodikán van a halottak napja vagy halottak vigíliája, amikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk, sírhelyeiken gyertyát gyújtunk számukra. Ezt a két keresztény ünnepet előzi meg egy nappal az ősi kelta, valamint római vonásokat egyesítő ünnep, Halloween amelynek neve szó szerint is Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelent.

 

Mi történik Halloween éjjelén?

Mindenszentek napja is egybeesik egy ősi ünneppel, hiszen november elsejére esett az egyik legfontosabb kelta ünnep, az újév. Az óév utolsó napján is sok jelentős esemény kapott helyet: pl. ezen a napon vándoroltak át az elhunyt hozzátartozóik lelkei a holtak világába. Ezen a napon fejezték be a termés betakarítását, lezárták a nyár napos időszakát, és napistenük (Sanhain) fogságba kerülése okán kénytelenek voltak felkészülni a hideg és sötét télre.

Ezen az utolsó napon a Holtak ura megengedte a az elhunytak lelkeinek, hogy hazalátogassanak. A hiedelem szerint ezen az éjszakán elvékonyodik a határ az élők és a holtak országa között, és a bolyongó lelkek megpróbálnak visszatalálni. Az élők féltek a hazatérő szellemektől, ezért óriás máglyákat gyújtottak és azok körül táncoltak hajnalig. Az ő félrevezetésükre tesznek meg néhány óvintézkedést, pl. kioltják a tűzhelyet és álruhákba bújnak az emberek, hogy a hazatérő lelkek ne ismerjék fel az otthonukat és a családjukat.  Reggel a közös tűznek a parazsával gyújtották meg újra a hideg otthoni tűzhelyekben a tüzet.

A modern Halloween ünnepen a cél ugyanaz, a minél ijesztőbb jelmezekkel és dekorációkkal a szellemek és démonok elijesztése. A gyermekek öltöznek be előszeretettel boszorkánynak, vámpírnak, zombinak, és a Halloween partikon a jó házigazdák még az ételekkel kapcsolatban is arra törekszenek, hogy minél visszataszítóbbak legyenek.

 

Jack-o'-lantern

Vagyis Jack, a töklámpás. Hazánkban a Halloween-hez kapcsolódó hagyományoknak még csak kisebb része terjedt el, bár a népszerűsége egyre növekszik. Az első között vettük át a töklámpás készítésének szokását. Ezt nálunk a sárga héjú, és gömbölyű, gerezdelt formájú sütőtökből készítik, de Anglia területén tarlórépából, takarmányrépából vagy céklából is faragják (hol miből terem több).

A lámpás a lápok felett lebegő, emberarcot formázó lidércfényt jelképezik, a céljuk a Halloween éjszakáján lezajló menet útjának megvilágítása, a szellemek megjelenítése és elijesztése volt. Egyesek szerint az ijesztő vigyorú lámpások a pokolban ragadt lelkeket szimbolizálják.

A Jacklámpa a nevét a legenda szerint onnan kapta, hogy volt egy Jack O'Lanter nevű részeges kovács, aki egyszer túljárt az ördög eszén, így halála után nem kerülhetett a pokolba, de bűnei miatt a mennybe sem. Ég és föld között bolyongva az ördög végül megszánta, és vetett neki egy darab parazsat, amelyet a bolyongó Jack egy általa kifaragott marharépába dugott, azóta ennek fényénél keresi a nyugalmát.

 

Amerikai jellegzetességek

Érdekes, hogy a Halloween Írország és Skócia területéről eredeztethető, mégis hazánkban inkább az amerikai kultúra részeként terjedt el. Az amerikai kontinens felfedezése után a skót, ír és walesi kivándorlók terjesztették el "odaát" is a Halloween hagyományait, és később az ország világuralomra törésével jutott el a világ számos országába.

Az amerikai gyerekek ijesztő maskarákba öltözve,  "Trick or treat!" felkiáltással járnak házról házra. A felszólítás értelme, hogy a felnőttek döntsék el, hogy édességgel lerázzák a gyerekeket, vagy trükkös játékokba kezdenek velük - szintén édesség-jutalomért - mint pl. az alma elfogyasztása a fáról, a kezek használata nélkül.

 

Foto: © Anna Velichkovsky - Fotolia.com

Szerkeszt., 24.10.2014

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.