Tényleg drágább lenne az "olcsóbb"?

Tényleg drágább lenne az "olcsóbb"?

1 | 1558 Hívások

Olcsó húsnak híg a leve - tartja a régi mondás. De vajon tényleg igaz ez, azaz valóban ráfizetünk, ha valamilyen termék vagy szolgáltatás megvásárlásakor az olcsóbbat választjuk? Sokan kényszerülnek arra, hogy spóroljanak, amin csak tudnak, hiszen másképp nem jutna mindenre a családi költségvetésből, amire szükség van a háztartásban. Mások megengedhetnék maguknak a drágábbat, de sajnálják rá a pénzt, ha látják, hogy ugyanazt a terméket feleannyiért is megkaphatják. Ám minden körülményt figyelembe véve később gyakran kiderül, hogy az "olcsó" néha drágább. Az alábbi termékjellemzőket mindenképp érdemes szem előtt tartanunk a vásárlásnál, ha a lehető legkedvezőbb ár/érték-arányú árucikket szeretnénk megtalálni - ezzel pedig nem feltétlenül a legolcsóbb rendelkezik.

 

Minőség

Legyen szó akár egy rúd szalámiról, akár egy műszaki cikkről, akár egy fodrász szolgáltatásairól, a minőségi anyagok és technológiák alkalmazását meg kell fizetni. Hiszen hosszú időn keresztül fejlesztették őket a szakemberek, hogy valóban jól működjön.

 

Silány alapanyagok az olcsó termékekben

Például, minél magasabb egy húskészítmény hústartalma, annál kevesebb mesterséges anyag van benne, és jellemzően annál drágább. Ha a felvágott jóval kevesebbe kerül, mint adott mennyiségű színhús, biztosak lehetünk benne, hogy van még benne mellette rengeteg más is. Az olcsó élelmiszerek gyakran tele vannak mesterséges anyagokkal és tartósítószerekkel. Amelyikben nincs az utóbbiból, a gyártójának számolnia kell a nagyobb veszteséggel, hiszen az el nem adott áru hamarabb megromlik; ezt pedig beépítheti az árba.

 

Az egészségünk sosem lehet túl drága

Mégis érdemesebb lehet a drágább, jobb minőségű élelmiszert választani, hiszen ha sok méreganyag halmozódik fel a szervezetünkben, előbb-utóbb megbetegedhetünk - a gyógykezelések pedig többe kerülnek, mint a legdrágább szalámi. A műszaki cikkekkel hasonló a helyzet: egy olcsó tévé valószínűleg hamarabb elromlik majd, és megjavíttatni sem feltétlenül lehet, mert az alkatrészellátása nem megoldott; vagy egyszerűen nem érdemes szervizbe vinni, mert többe kerülne a javítás, mintha újat vennénk.

 

A drágább szolgáltatáshoz kellemesebb környezet jár

Nézzük meg a harmadik példát, a fodrászatot is. Előfordulhat, hogy ott, ahol drágább a hajvágás, exkluzívabb környezetben van a szalon, tágasabb, kellemes körülmények között várakozhatunk - vagy épp nem is kell várnunk, mert garantálják, hogy a megbeszélt időpontban sorra kerülünk. A fodrász jobb minőségű vagy épp kizárólag természetes összetevőkből készült alapanyagokat használ, ismeri a legdivatosabb frizurákat és a legújabb technikákat, versenyeket nyert, illetve remek érzékkel rendelkezik ahhoz, hogy a vendég stílusához illő frizurát készítsen - és nekünk ezt mind-mind meg kell fizetnünk.

 

Garancia

Gyakran egy termék azért kerül többe, mert hosszabb garancia jár hozzá. Így ha az árucikk nem egy, hanem két év múlva romlik el, ingyen megjavítják, azaz a vételáron kívül ebben az időszakban több költségünk nincs vele. Ha viszont úgy romlik el, hogy a garancia már lejárt, az ismételten megvásárolt olcsó termék vagy a javíttatás árával súlyosbítva az eredeti alacsony ár már talán nem is olyan kedvező.

 

Szállítás

A termékek a boltba szállítását is meg kell fizetni - minél messzebbről jön az áru, annál drágább lehet, főként, ha benzinárak is emelkednek (és az adott árucikket jellemzően közúton szállítják). Ezért érdemes minél közelebb gyártott, hazai termékeket vásárolni, vagy például élelmiszerekért a piacra menni.

 

Azonban a fentiek figyelembe vételével is spórolhatunk, például, ha nem a legalacsonyabb, hanem a közepes minőségi (és ár-) kategória termékei közül válogatunk, azonban abból a legolcsóbbat választjuk. Ha olyasmit vásárolunk, ami évekig szolgál majd (például műszaki cikk, lakberendezési tárgy, építőanyag), a termék ellenértékét évekre leosztva már nem is tűnik majd olyan borsosnak az ár. Ha mindenképp takarékoskodnunk kell, a tartós termékek helyett inkább az eldobható vagy rövid ideig használt termékeken spóroljunk - olyasmin viszont lehetőleg ne, amit megeszünk, megiszunk, vagy a bőrünkre kenünk, hiszen ezzel egészségünket veszélyeztetnénk.

 

© Darren Baker - Fotolia.com

Szerkeszt., 17.07.2014

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.