Film ajánlatunk: Gyilkosság az Orient expresszen

Film ajánlatunk: Gyilkosság az Orient expresszen

2 | 1072 Hívások

Akinek az olvasmányélményei között ott van Agatha Christie 1934-ben megjelent Gyilkosság az Orient expresszen című, nagysikerű regénye, az bizonyára felkapja a fejét, ha meghallja a Kenneth Branagh által rendezett film premierjéről szóló híreket.Ennek az Agatha Christie klasszikusnak számos megfilmesített változata létezik. Ezek közül talán a legtöbbek számára ismert az 1974-es verzió, melyben olyan nagy sztárok tűnnek fel, mint Ingrid Bergman, Sean Connery, Lauren Bacall, Albert Finney, Vanessa Redgrave.

 

Az új feldolgozásnak nemcsak rendezője Kenneth Branagh, hanem magára osztotta a legendás detektív, Hercule Poirot szerepét is. A filmet leginkább amiatt éri kritika, hogy nem a legendás Poirot bajuszt viseli a felügyelő, hanem attól markánsan eltérő, kissé már groteszkül nagy, orr alatti szőrzet takarja el a főszereplő arcvonásait.Természetesen nagy elődjéhez hasonlóan ez a változat sem fukarkodik a sztárok felvonultatásával. Olyan nagy nevek fémjelzik a 2017-ben készült filmet, mint Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Penélope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Derek Jacobi, Josh Gad és az újabb Star Wars filmekből megismert Daisy Ridley. A könyvből írt alaptörténet adott, az 1974-es verziónak csaknem tökéletes utánzatát adja ez a feldolgozás, egy kicsit több látványelemmel.

 

Az Európát átszelő híres Orient expressz rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton a hó fogságában, mindenkinek van múltja, mindenkinek vannak titkai, mindenki gyanúsítottá válik. Csak egyetlen férfi oldhatja meg a rejtélyt, versenyt futva az idővel, mielőtt a gyilkos újra munkához lát, ez természetesen nem más, mint a híres-neves Poirot felügyelő.Szerencsére a film nem a mai technikai megoldásokra alapozó látványra épít, nem viszik túlzásba az effekteket, viszont minőségi az operatőri munka, gyönyörű tájakat láthatunk, miközben tovarobog az expresszvonat, a kameramozgások már-már szenzációsnak minősíthetőek, szinte odaképzelhetjük magunkat a száguldó vonatra. A nyomozást a párbeszédek és a felügyelő monológjai viszik előre, így szinte minden perce a történetnek fontos momentum lesz, hiszen az elhangzott információkból épül fel az egész történet. Az Y-generáció számára már talán unalmas lehet, de nekünk, akik egy másik korosztályt képviselünk, talán jobban fog tetszeni egy ilyen szépen felépített információláncon alapuló történet. A szereplők egytől egyig nagy nevek, mindegyiküknek akadnak jó pillanatai, melyek emlékezetesek maradnak a néző számára.

 

Ha eddig nem látott egyetlen feldolgozást sem, most először találkozik Agatha Christe legismertebb történetével, akkor a legtökéletesebb választás ezt a filmet megnézni, különösen, ha szereti a régi hagyományos krimiket. Természetesen, ha már látta valamelyik korábbi feldolgozást, akkor se maradjon otthon, ha erre a filmre hívják el, hiszen ezt az örök klasszikust nemcsak elolvasni lehet többször, hanem megnézni is, akár a régi változatot, akár ezt az új köntösbe bújtatott verziót, amelyet áthat a kellemes humor és az akciók.

 

 

Szerkeszt., 23.11.2017