A 6 legszebb téli kirándulóhely Magyarországon

A 6 legszebb téli kirándulóhely Magyarországon

4 | 3693 Hívások

Itt a tél, fagyosabbá váltak a napok, mégsem érdemes csak zárt helyekre korlátozni a szabadidőnk eltöltését. Kis hazánkban nemcsak nyáron, hanem az év minden időszakában akad látnivaló, amit érdemes megnézni. Így van ez télen is, vannak felkapott és kevésé ismert látványosságok és kirándulóhelyek, amelyekre érdemes télen is időt szakítani. El lehet látogatni a már-már szokványosnak mondható Fátyol-vízeséshez a Szalajka-völgybe, de azért vannak olyan, még kevésbé ismert helyek Magyarországon, amit nem szabad kihagyni, ha a természetbe vágyunk.

 

1.     Várgesztes

 

Ha nemcsak túrázás a cél, hanem egy kis történelmet is szeretnénk belecsempészni a kirándulásunkba, akkor jó választás lehet a Komárom-Esztergom megyei falucska, Várgesztes, melytől nem messze áll a sűrű erdővel körülvett Gesztes vára. A vár belső részében várpresszó, turistapihenő, az egykori lovagteremben kialakított étterem, a felső szinten pedig turistaszálló csalogatja kíváncsi látogatókat. A tetőteraszon létesített kilátóból letekinthetünk a fák között megbúvó falura és a végtelennel tűnő farengetegre.

 

2.     Veresegyház

 

A veresegyházi Medveotthont az év minden hónapjában meg lehet látogatni, a farkasokat és medvéket befogadó állatfarm közelében található Veresegyházi Tavak Tanösvény is kellemes sétaútvonal lehet a téli tájon.

 

3.     Boldogasszony-kápolna

 

Ha nem okoz problémát egy kis hegyi séta, akkor gyönyörű kilátásban lehet részünk, ha meglátogatjuk a Szent-György-vonalra épült Boldogasszony-kápolnát a Pilisben. A kápolna bejárata a felkelő nap felé néz, ha a téli napforduló hajnalán megyünk oda, akkor különleges látványosságban lehet részünk, a felkelő nap épületen áthatoló sugarai a Boldogasszony-szobrot ölelik körül glóriaként.

 

4.     Megyer-hegyi tengerszem

 

Amennyiben kedveljük a történelmi helyeket, akkor jó választás lehet Sárospatak környékére ellátogatni. Magyarország egyik legszebb középkori vára, a Rákóczi-vár megtekintése mellett a kisváros számos látnivalót tartogat a túrázás szerelmeseinek. A Várkertből induló, kiépített tanösvényen juthatunk el a hajdani bányaudvar helyén keletkezett, csapadékvíz által feltöltött, csodaszép Megyer-hegyi tengerszem nevet viselő tóhoz.

 

5.     Hámori-tó

 

Ha romantikára vágyik, akkor kiváló úti cél lehet Lillafüred környéke. Huszárik Zoltán Szindbádja a csodaszép lillafüredi Hámori-tavon korcsolyázott. A Palotaszálló és a Szinva patakból mesterségesen kialakított, a téli hidegben megfagyott vízesés is szemet gyönyörködtető látványt nyújt az arra járóknak.

 

6.     Felsőtárkány

A település területének egy része a vadregényes, változatos növény- és állatvilággal rendelkező Bükki Nemzeti Parkhoz tartozik. Ez a vidék igen kedvelt a túrázók körében, hiszen a táj télen is csodálatos látványt nyújt. Felsőtárkány közelében számos patakocska ered, s a közelben található a településről elnevezett, festői szépségű Felsőtárkányi-tó is, mely szintén kiváló úti cél lehet. Ha egy hosszú hétvégét tervezünk itt tölteni, akkor akár egy egri bortúrát is érdemes beiktatni a programba.

 

Természetesen ennyiben nem merül ki hazánk látnivalóinak tárháza, akár minden hétvégére találhatunk magunknak kirándulóhelyet, ahol aktívan eltölthetjük a szabadidőnket.

 

Szerkeszt., 22.02.2018